Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

www.MotoForum.bgКонцентратДа си спомним за тях.Тема: Отворено писмо до МВР и Главен прокурор (За загубата на maprilq)
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Отворено писмо до МВР и Главен прокурор (За загубата на maprilq)  (Прочетена 7973 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
maika
ниво 5
*****
Неактивен Неактивен

Мотор: honda
Публикации: 524


« -: ноември 02, 2011, 16:37:30 »                                       Отворено писмо до МВР и Главен прокурор
                                      

От Тодор и Светла  Димитрови, родители на Димитър Тодоров Димитров, на 20 години, който изгуби живота си, на 27.07.2008 г., при пътен инцидент при неизяснени и неустановени обстоятелства

                                      До Министъра на вътрешните работи на Република България
                                                                                                 До Главен секретар на МВР
                                                                    До Главен прокурор на Република България
      
      
      Според Конституцията на Република България: “Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция”; “Правосъдието се осъществява в името на народа”; “Република България е правова държава”; “Всички граждани са равни пред закона”; “Всеки има право на живот. Посегателството върху човешки живот се наказва като най-тежко престъпление”; “Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове и действия на нейни органи и длъжностни лица.”

      
      Господин  Министър,
      Господин Главен секретар,
      
      Защо допускате институцията, която ръководите, да деградира дотам, че “авторитетът” на МВР да стои над човешки живот? Нали в Закона на МВР е заложено, като основна задача, защита на правата и опазване здравето и живота на гражданите? Не е ли проява на цинизъм и липса на морал, че вместо да сезирате прокуратурата за действията на дежурния полицай и полицейските служители, ОДМВР Благоевград ни използва като свидетели по административно дело, образувано срещу МВР, от  дежурния полицай, дисциплинарно уволнен във връзка с инцидента и смъртта на сина ни? Защо въпреки извършените от МВР проверки, по повод наши жалби, и познаването на действителните факти, се поддържа твърдението, че действията на дежурния полицай в РУМВР Сандански, са “самостоятелно дисциплинарно нарушение”,  и че това няма отношение към случая? А в същото време, за да защити интересите на МВР,  ОДМВР Благоевград признава, че уволненият полицай не е могъл да установи защо след близо две години е извършил подправка и какво е наложило тази подправка; че същият не е дал логично обяснение за причината, поради която е извършена подправката; и без да се омаловажават действията му, които не са просто довписване, а заличаване на действителен, съществуващ сигнал и заменянето му с друг, който по неясни причини не е отразен.
      След като причините са “неясни” и действията му не са маловажни, и след като подправеният документ “отразява съставомерни факти по досъдебно производство”, защо не сезирате прокуратурата? Умишлено прикривате и изопачавате фактите, въпреки че познавате фактическата обстановка.  Отказахте ни съдействие, което сте длъжни да направите по закон, за да изтече давност и полицейските служители да избегнат дисциплинарна отговорност.
      Защо, вместо да симулирате привиден авторитет, не проявите морал и достойнство, и не кажете откъде дежурният полицай е получил информация за ПТП с мотоциклетист на жп спирка “Пейо Яворов”, в нощта на 27.07.2008 г.? Защо не го попитате каква е причината да сформира “по най-бързия начин” оперативна група, вместо да подаде навременен сигнал на тел. 150? За каква “суматоха” говори дежурния полицай? Защо не попитате  полицейските служители от Група “Престъпления по пътищата”, каква информация са предоставили на изпратената по най-бързия начин, от дежурния, оперативна група? Защо не попитате разследващия полицай, каква информация е получил, та не е разпоредил оказване на помощ на пострадал при пътен инцидент? И каква е причината да не извика лекар да прегледа пострадалия? Очевиден е мотивът на оперативната група за направения “извод”, без разследване, в Съобщение от 27.07.2008 г., за “ПТП предизвикано от мотоциклетист”! Без разследване, това може да бъде твърдение единствено на очевидец, при това безпристрастен! Затова няма сигнал на тел. 166, няма описана фактическа обстановка, няма заснети и иззети следи за анализ, няма заснети и иззети веществени доказателства! Дори екипът на сина ни и личните му вещи, използвайки шока, ни бяха предадени веднага и не бяха иззети за разследването, каквото е изискването в Наказателно процесуалния кодекс! Това е и причината разследващият полицай да назначи за поемни лица – служебни лица - оперативен работник, който твърди, че е нямало кого да издирва и е наблюдавал действията на разследващия полицай; и фелдшер, който твърди: “полицаите ми казаха, че момчето няма шанс”; който е “установил” “смърт” незаконосъобразно, подправил документи, набавял недействителни документи и лъжесвидетелствал в процеса на разследването! Затова няма и снета самоличност на цивилни лица, спрели доброволно на мястото! Това е и причината за назначената като най-неотложно действие – аутопсия и съдебномедицинска експертиза, без да ни изчакат! Личните документи послужиха за аутопсия, но не и да ни съобщят навреме! Поради същата причина аутопсия е възложена на лекар, който не е вещо лице, няма специалност и стаж и изискващите се по закон правомощия! Това е и причината същият да бъде транспортиран с полицейски автомобил на ОДМВР Благоевград да извърши аутопсия в МБАЛ Сандански? Професионалист НИКОГА не би отказал помощ на пострадал и не би манипулирал произшествие и експертиза!
      Да се омаловажава фактът, че не е извикан нито съдебен лекар, нито лекар на местопроизшествието, който факт и Вие потвърждавате, при положение, че липсва травма, несъвместима с живота и няма установен и достоверен час на настъпване на смъртта,  и да правите извод, че "след като е назначена аутопсия не са настъпили вредни последици" за детето ни, е не само безумие и липса на здрав разум, а гавра и с живота му, и с паметта му, и с нашата болка, като негови родители!
    
      Господин Главен прокурор,
    
      Възможно ли е правосъдие без установяване на обективната истина за релевантните факти? Защо продължава излишно протакане по досъдебно производство със смъртен случай, след като са налице доказателства – източник за съдебен процес? Защо “независимата” съдебна система е така зависима от органите на МВР, когато се касае за престъпление, извършено от полицейски служители? Защо при наличие на действителни факти и достатъчно уличаващи обстоятелства, прокуратурата мълчи? Защо мълчите и по въпроса за исканата от нас ревизия на цялото производство? С какви мотиви я отказвате? Защо не подлежат на инстанционен контрол актове на по-нискостоящи прокурори, въпреки ясният регламент в Наказателно процесуалния кодекс и Закона за съдебна власт? Възможно ли е да има обективност и законосъобразност, при отказ да се разгледа производството в детайли, когато съзнателно и целенасочено се прикриват доказателствени материали и документи, събрани в хода на разследването? Това ли означава обективно, всестранно и пълно? Как е възможно да има произнасяне само по наблюдателна преписка, или само въз основа на преписка, образувана по материали на МВР, без да се използва  досъдебното производство, където са приложени събраните доказателства? Защо се прави, в продължение на три години, фиктивно разследване, след като не се използва събраният доказателствен материал? Как е възможно да се толерират действия на прокурор, който прикрива доказателствени материали и документи? Как е възможно, да не подлежат на проверка актове на прокурори от по-нискостояща прокуратура от най-висшестоящата прокуратура и Главен прокурор?
      Докога ще чакаме, господин приемен прокурор във Върховна касационна прокуратура, това дело да попадне на “човек от майка роден” и “лавината да тръгне”? Означава ли това, че там, където е необходимо най-много обективност и справедливост, такива липсват? И не трябва ли “лавината да тръгне” отгоре, т.е. от Вас? Защо продължава прикриването на несъществуващ сигнал на тел. 166 в 01:20 часа за ПТП на 27.07.2008 г., за който лъжесвидетелстват полицейските служители? Сигнал на тел. 166 за ПТП липсва въобще за цялата вечер! Трафични данни, предоставени след 1 година и 10 месеца, въпреки навременното сезиране и на органите на МВР и на първия наблюдаващ прокурор в Окръжна прокуратура Благоевград, и въпреки умишленото им забавяне, най-накрая бяха предоставени по времето на втория наблюдаващ прокурор, и потвърждават категорично това обстоятелство! В нито едно прокурорско постановление не се използва това съществено доказателство, което показва, по категоричен начин, пряката връзка между действията на дежурния полицай и полицейските служители от Група “Престъпления по пътищата”, на които, вместо да бъдат привлечени като обвиняеми, се предоставя възможност,  в досъдебна фаза, в продължение на три години, да лъжесвидетелстват, да фалшифицират документи, да набавят недействителни документи и създават фалшиво алиби! Неслучайно отказаха детектора на лъжата!
     Защо продължавате да прикривате действията на разследващия полицай, който опорочи цялото разследване, нарушавайки процесуалните правила? Това, което е “извършил”  разследващият полицай, и по отношение на огледа и протокола за оглед, и по отношение на поемните лица, и по отношение на назначения лекар без правомощия, от правна страна, е едно НИЩО! Няма нито едно извършено неотложно действие! Няма нито едно действие, до момента на прекратяване, на 04.02.2009 г., което да е извършено съобразно изискванията на Наказателно процесуалния кодекс, чийто предмет е това наказателно дело, като бъдат спазени и задължителни действащи Наредби!
     Отделно от всичко това са нарушени и Законът на МВР и Етичният кодекс на служителите на МВР с полицейски правомощия, но въпреки навременния сигнал до Министъра на вътрешните работи, на 09.02.2009 г., т. е. шест месеца след инцидента, полицейските служители, включително дежурният полицай и разследващият полицай, не бяха наказани, поради изтичане на едногодишния срок за търсене на дисциплинарна отговорност! Това е и целта на протакането по досъдебното производство, удължавано шест пъти с по четири и шест месеца! Защо, след като е квалифицирано с “фактическа и правна сложност”, се възложи на трети прокурор? Защо въпреки факта, че по наша жалба досъдебното производство се възложи на следовател, и след като са очевидни нарушенията на закона от разследващия полицай, както и извършената манипулация на местопроизшествието, никой не търси отговорност?
      
      Защо, господин следовател и господин наблюдаващ прокурор, не направихте един пълен оглед и възстановка на местопроизшествието, ако целта е разкриване на истината? От три посещения на местопроизшествието, от три непълни огледа, най-накрая се изготви допълнителен протокол за оглед, който въпреки, че показва, по категоричен начин, нарушенията на разследващия полицай, Вие мълчите? Кажете ни, отговаря ли действителното съпоставяне на процесния мотоциклет и полицейския автомобил с посоченото в експертизата, и защо не позволихте да се заснеме това действие? Защо няма отговор на въпрос 13 за следите по лявата ръка на сина ни?! Защо не се замислите, че последната експертиза, с две допълнително назначени, си противоречат и няма ясен и логичен механизъм, който да е съобразен с фактите, за причината за възникналия инцидент и настъпилата смърт на сина ни, които са предмет на разследването, а в момента правите самоцелно разследване, за което не ни информирате по законоустановения ред?
      Отговорете ни, господин наблюдаващ прокурор в Окръжна прокуратура Благоевград /трети прокурор по ДП/, и Вие, госпожо Административен ръководител,  сезиран многократно, допустими ли са по закон самопризнания в досъдебен стадий? В кой стадий на наказателния процес се използват показанията на лъжесвидетели?  Защо, 3 години и 3 месеца по-късно, няма отговор на въпроси, указани за изпълнение в Определението на Окръжен съд Благоевград? Защо протакате, а не разрешите да се изследват и анализират и следите от бяла боя, видими и с просто око, върху шлема и екипа на сина ни на снимките от аутопсията, след като твърдите, че няма достатъчно доказателства?
      Питаме Ви открито, господин наблюдаващ прокурор и господин следовател, защо ни съветвате да сезираме Национална следствена служба, а не го направите Вие?  Признавате безсилието си?! Ние сезирахме НСС, на 12.03.2010 г., но дори отговор не получихме! Сезирахме и Министър председателя на Република България, Министъра на правосъдието, Висш съдебен съвет и Инспекторат към Висш съдебен съвет, които имат отношение към дела от наказателен характер, но без резултат! Последва препращане по компетентност, отговори от порядъка, че съдебната власт е независима, и никой не взе отношение!
      
      Допустимо ли е, в “правова” държава, да се нарушава върховният закон -  Конституцията на Република България и нейното изискване по делата да се осигурява разкриване на истината? Защо се нарушава Закона за съдебната власт? Защо се нарушава Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, която Република България е приела да спазва, като страна – членка на Европейския съюз? Защо се нарушава Наказателно процесуалния кодекс, чийто предмет е това наказателно дело? А се спазва стриктно, когато трябва да се потърси персонална отговорност? Защо се нарушават действащи Наредби и основни човешки права?
      Синът ни беше набеден за престъпник и осъден на място, без никакъв шанс за живот, право на живот и право на защита! Настояваме за отговор, с какво право и на какво основание, при тотално погазени права и нарушаване на законите на държавата, от органи на държавата и длъжностни лица, държавата очаква ние да спазваме законите?  
  
                                                          
                                                                                С уважение,
                                                                                         Тодор и Светла Димитрови  

« Последна редакция: ноември 06, 2011, 17:56:10 последно от Nick » Активен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
www.MotoForum.bgКонцентратДа си спомним за тях.Тема: Отворено писмо до МВР и Главен прокурор (За загубата на maprilq)

Отиди на:  

WebMoto.bg - борса за мотори, части, аксесоари, екипировка, гумиСтраницата е създадена за 0.072 секунди с 21 запитвания.