Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Страници: [1] 2 3 ... 9   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Полезни статии и съвети  (Прочетена 56172 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Oggie
Група Модератори
ниво 5
*****
Неактивен Неактивен

Мотор: KTM 990 Adventure
Публикации: 4186« -: май 18, 2017, 00:37:51 »

Предлагам тук да събираме полезни статии на всякаква тематика свързани с моторите. За новите, защото никой не се е родил научен и за дъртите, защото винаги има какво ново да се научи или пък да се припомни. Всеки попада на различни неща и е хубаво да ги натрупаме на едно място за тези на които им се чете. Предлагам да се копира поне текста и линк към източника . Понякога статиите изчезват и е хубаво поне текста да се запази.

КАК ДА ОЦЕЛЕЕМ В ГРАДА С МОТОЦИКЛЕТ
Източник: http://skorost.info/wp/Как-да-оцелеем-в-града-с-мотоциклет/


Източник на информацията е глава 9 от книгата на Ник Йенач „Техника на спортната езда“, издадена през 2003 г. Авторът е мотоциклетен състезател и журналист, обучаван лично от „Краля“ Кени Робъртс – легендарен американски състезател (1974-1983 г.), трикратен шампион в клас 500 кубика в MotoGP, двукратен победител в американския шампионат и т.н. Книгата не е фокусирана върху състезателната техника, а е насочена към усвояването на правилните навици за боравенето с мотоциклет и движението по обществени пътища.

Мотоциклетистът на улицата зависи от множество фактори – настроението на съседите в потока, хлъзгавия асфалт на кръстовищата, техническото състояние на автомобилите наоколо и огромно количество всякакви изненади.

Владението на навиците за управление на добро ниво е залог за оцеляване в градовете, затова е нужно обезателно да се научите както трябва да СПИРАТЕ и ЗАВИВАТЕ. Но това е недостатъчно. Ще ви се наложи да се научите да следите потока автомобили, да предсказвате неговото поведение, да бъдете видими, да избягвате мъртвите зони и винаги да имате подръка резервен вариант.
НЯКОЛКО АРГУМЕНТА
Има само няколко аргумента против ездата на мотоциклет по улиците, но това са много сериозни аргументи. Най-главният е заплахата за живота и здравето, като правило произлизаща от неподготвените или невнимателни съседи в потока. Зависимостта от времето, уязвимостта от престъпници, взаимоизключващите се изисквания към дрехите за пътя и работата – всичко това бледнее пред необходимостта всеки ден да рискувате своя живот. Но дългите години каране сред безумния Лос Анджелис ме научиха, че управлението на мотоциклет в града може да бъде предсказуемо, контролируемо и безопасно. Тук ще разгледаме възможните опасности и ще обсъдим навиците, помагащи да оцелеем в агресивната градска среда.

Впрочем, можете да тренирате прийомите за оцеляване и зад кормилото на автомобила. Просто си представете, че сега сте на две колела и вас ви защитават само навиците ви, мозъкът и екипировката. Отделяйте повече внимание на поведението на другите водачи, старайте се винаги да сте забележими. Мислете като мотоциклетист винаги, а не само на седлото на байка.
ЗАПОЧНЕТЕ С НАВИЦИТЕ
За начало се научете как трябва да управлявате мотоциклета, особено да спирате. Умението да спирате на минимална дистанция рано или късно ще спаси живота ви. Също така е важно, умението да разпознаете в потока пияния водач. Изследванията показват, че водачите често действат неправилно в случай на неочаквана опасност. Например, те блокират предното колело при спиране или забравят да завият и се движат в посока на опасността. На новаците и през ум не им минава да заявят участие в националния шампионат. Защо те тогава излизат на много по-опасните улици, не усвоили дори базовите навици на управление на мотоциклет?!

Изработете си навик често да тренирате екстремно спиране. Тренирайте при всяко каране. Експертите от мотосписанията са принудени да сменят мотоциклета няколко пъти на ден, така че ни се налага да свикваме с новите спирачки доста често. За това избираме момента, когато отзад няма никой и интензивно спираме на знак „Стоп“ или на светофара. Винаги държим показалеца и средния пръст на ръчката на спирачката, за да намалим времето за реакция. Постоянно следим сцеплението с пътя и караме не по средата на лентата, защото там е много хлъзгаво, а примерно на една трета от левият край, защото там е най-зацепващият асфалт.
ОБЛИЧАЙТЕ СЕ КАКТО ТРЯБВА И СЛЕДЕТЕ ЗА СКОРОСТТА

Погледнете някой експерт на мотосписание – той винаги е облечен с пълна защита. Към избора на екипировка е нужно да се подхожда максимално отговорно. В нея не трябва да ви е много горещо, но тя трябва да противостои на капризите на времето. Повечето мотоексперти предпочитат да обличат синтетични костюми върху обикновени дрехи.
А още мотоекспертите никога не превишават скоростта. Скоростта не убива сама по себе си, тя само удължава спирачния път. Готов съм да се обзаложа – всеки път, когато сте попадали в аварийна ситуация сте се движили с превишена скорост. Ако тичате покрай лавиците в супермаркета в търсене на мляко, вие просто няма да го забележите. Така е и в потока – с висока скорост вие не можете да четете правилно трафика, а това неизбежно води до неприятни изненади. Никога не бързайте в града.
УЧЕТЕ СЕ ДА ВИЖДАТЕ
Умението правилно да следите трафика е залог за безопасна езда по улиците. В този момент, когато вашият поглед се фиксира на някакъв автомобил, знак или пешеходец, вие губите способността си да виждате цялата картина и си търсите белята. Вие сте длъжни постоянно да местите погледа си, да гледате на всички посоки. Това дава на мозъка ви повече информация, и той ще може отрано да разпознае опасността и да измисли, как да я избегне. Разбира се, ушите помагат да чуете воя на сирена или клаксона на съседната кола, а носът може да ви предупреди за локва гориво на пътя, но очите остават най-важният източник на информация.

Много истории за аварии започват с думите „аз бях много изморен и…“ В състояние на умора очите лесно се фиксират на един предмет, изпускайки от поглед другите потенциални опасности. Нужно е да се научите да разпознавате момента на настъпване на умората, и специално да заставяте очите си да се местят активно. Ако във всяко каране тренирате преместването на очите си, това ще ви стане навик, който ще ви помогне, когато следващия път се връщате вкъщи в полунощ.
МОЖЕТ ЛИ ВСЕКИ ДА СТАНЕ МОТОЦИКЛЕТИСТ? НЕ!
Преди да седнете на мотоциклета, отговорете си на следващите въпроси:

1. Често ли ви засичат в потока? Ако да, значи вие не обръщате внимание на мъртвите зони на другите участници не умеете „да карате в огледалата“.

2. Често ли ви се налага да използвате клаксона? Звуковият сигнал е последната линия на отбраната. Ако ви се налага да разчитате само на него, значи не умеете да четете трафика и често се оказвате на неправилното място (възможно е, в нечия мъртва зона).

3. Мислят ли ви другите водачи зло? Няма нищо страшно в това, да мислите, че всички съседи в потока искат да ви сторят зло. Но ако построите управлението си на това предположение, вие ще карате твърде плахо. Няма да можете в случай на нужда да отвоювате своето място в потока, затова агресивните водачи са опасни за вас.

4. Често ли спирате силно? Ако да, вие неправилно използвате очите си и не гледате достатъчно далече.

5. Изпитвате ли трудности, когато се включвате в плътен поток от страничен вход? Вие не можете да карате мотоциклет без известна агресивност и способност плавно да се премествате в потока.

6. Често ли ви бибипкат? Ако да, значи вие често мечтаете зад кормилото, или извършвате непредсказуеми маневри, или забравяте за мигачите. Ако не можете да се съсредоточите върху карането, дори не се приближавайте до мотоциклет.

7. Често ли ви споменават с лошо съседите в потока? Ако да, значи вие извършвате наистина опасни действия.

8. Считате ли, че колкото е по-ниска скоростта, толкова е по-безопасно? Ако да, то вие не разбирате законите на трафика и бъркате скорост и безопасност.

9. Пренебрегвате ли мигачите? Предсказуемостта е залог за безопасност, а мигачът е най-добрият приятел на предсказуемостта. Ако не ги използвате, просто не общувате със съседите в потока.

10. Считате ли, че всички водачи са идиоти и че рано или късно ще попаднат в авария? Ако да, купете си вместо мотоциклет Volvo комби.

Ако сте отговорили с да на един или два въпроса може да се научите. Но ако имате повече такива отговори, е нужно сериозно да преразгледате отношението си към управлението. Малка доза параноя още на никой не е навредила. Нужно е да се научите да не се вълнувате за това, на което не можете да повлияете, и да се фокусирате на действията си.
БЪДИ КАМИОН, БЪДИ ВЕЛОСИПЕДИСТ
Аз винаги призовавам към безопасна езда, но това не значи, че трябва да карате плашливо, защото тогава всички ще ви притискат. От друга страна, твърде агресивната езда не оставя място за поправка на грешките – своите или чуждите. Нужно е да намерите баланс между предпазливостта и агресивността, и този баланс отлично се илюстрира от аналогията камион/велосипедист. Пазете си мястото под слънцето като камион, и отстъпвайте като велосипедист.

КАМИОН

Да бъдете толкова видими, както камиона – задачата е увлекателна сама по себе си. За да я решите, е нужно да отчетете разположението на огледалата на съседните автомобили в потока, мястото ви в лентата, типа на автомобилите, типа на водачите им, мъртвите зони, пътните условия, дистанцията, интервала на движение, дори времето на денонощието. Главната задача е да се набивате на очи. Всичко трябва да работи за постигането на тази цел – цвета на якето, включеният фар, пръстът на бутона на клаксона. Вие трябва да се научите да сте толкова забележим, колкото огромният камион. Но не забравяйте, че всъщност сте невидим.

ВЕЛОСИПЕДИСТ

Вие трябва да се преструвате на камион, но при това трябва ясно да разбирате, че сте само велосипедист. Затова, даже ако според правилата трябва да преминете първи, не си струва да сте прекалено настойчиви. Вие трябва да се научите да отстъпвате, ако това наистина е нужно, да избягвате „силови“ сблъсъци и да сте подготвени. Винаги трябва да очаквате най-лошото, за да сте готови за него.
ПРОБИВАЙТЕ СИ ПЪТ ПРЕЗ ТРАФИКА
Не трябва просто да карате в трафика, трябва активно да си пробивате път, с известна доза агресивност. Патрулните офицери от пътната полиция в Калифорния се обучават да карат, малко по-бързо от потока. Това им позволява по-добре да контролират ситуацията, да не са толкова уязвими от чужди грешки, по-малко да се разсейват от ситуацията назад и да отделят повече внимание какво става отпред и отстрани. Малко по-бързо – означава малко по-бързо, а не да се носят през потока с 25 км/ч по-бързо от всички. Нужно е мъничко агресия, а не много нарушения.

Повечето водачи отделят повече внимание на избора на скоростта и дистанцията. Това е неправилно, повече внимание трябва да се отделя на това да ви забележат. Единственият критерий за избор на скоростния режим и дистанцията е това, колко сте забележими. Много начинаещи мотоциклетисти мислят, че всички ги виждат, и плащат за тази илюзия висока цена.

Повече от всичко се страхувайте от мъртвите зони. Във вас трябва да зазвучи тревожен сигнал, щом се окажете в нечия мъртва зона. Ако не виждате главата на водача в огледалата му, значи сте в мъртвата му зона. Ако не можете да го видите тогава…? Правилно, той също не ви вижда. Бързо променете своето положение в потока така, че да може водачът на автомобила да ви вижда, ако изведнъж реши да се престрои. Никога не се надявайте, че шофьорите гледат в огледалата, но винаги карайте „в огледала“.
ИЗУЧАВАЙТЕ АВТОМОБИЛИТЕ
Мъртвата зона зависи от конструкцията на автомобила, ръста на водача, настройките на огледалата и други фактори. Няма две коли с еднаква мъртва зона, затова задачата да бъдем видени иска всеки път нови решения. Ако в колата има 5 човека, то най-вероятно водачът не може да ползва от огледалото в салона, защото там се мотае нечия глава. А някои въобще нямат дясно огледало. Тунингованият пикап с микроскопични огледала и лодка в ремаркето трябва да ви повиши вниманието. Дръжте се по-далече от потенциално опасни машини, а ако това е невъзможно, избирайте позицията си в потока така, че техните грешки да не могат да ви застрашат сериозно.
МЪРТВА ЗОНА И СМЪРТНА ЗОНА
Във всяка мъртва зона има смъртна зона – място, където грешката на водача на съседната кола може да ви струва живота. Никога при никакви обстоятелства не стойте в смъртната зона. Щом вашето предно колело се изравни с задната броня на автомобила – вие сте в смъртната зона и ще сте в нея, докато напълно не изпреварите тази кола. Големината на смъртната зона и нейната реална заплаха за вас зависи от конкретния автомобил. Пикап от 1974 година не може да сменя лентата така бързо както Lotus Esprit, но неговата смъртна зона е определено по-дълга.
Вие често сте принудени да карате в мъртвата зона, особено на многолентови пътища, където темпото във вашата лента ви принуждава да стоите в мъртвата зона на колите от съседната лента. В такъв случай е нужно или да увеличите дистанцията, за да попаднете във видимостта на огледалата на съседната кола, или да я намалите, за да попаднете в огледалата на следващата кола на съседната лента.
Изборът на дистанция е важен момент, но не забравяйте за правилния интервал. Понякога е нужно да намалите дистанцията, за да ви виждат от съседната кола, а понякога да я увеличите, ако подозирате, че ще се престроява. И се старайте да напуснете смъртната зона колкото можете по-бързо. Правилното движение в трафика – това е постоянен избор на скорост и позиция, което изисква не по-малка концентрация отколкото в състезание.
ПРАВИЛНАТА ПОЗИЦИЯ НЕ ВИНАГИ Е ОТЛЯВО
Повечето експерти съветват да се придържате в лявата една-трета част от лентата, и в повечето случаи този съвет е правилен. Водачът на предния автомобил може да ви вижда в лявото и във вътрешното огледало (ако въобще ги ползва). Но не бива да се вкопчвате в това място, защото там не ви вижда водачът на колата, намираща се в лентата отдясно и леко пред вас. Така че ползвайте цялата ширина на лентата си, старайте се да ви видят всички съседни коли и да знаят, че сте там, като не се доближавате много до тях. На многолентов път трябва да се движите така, че да сте видими в огледалата на предните автомобили, докато е безопасно, и да се преместите встрани при преминаване покрай съседните коли, за да си осигурите необходимия интервал между вас в техните смъртни зони. Половин-един метър между борда на съседа и вашето коляно никога не са излишни.
ВСЕКИ ПЕТ СЕКУНДИ
Тези, които карат основно в града, са свикнали често да проверяват огледалата, примерно веднъж на 5 секунди. Това е добър навик, но можем да го направим още по-добър, ако привикнем едновременно с това да изключваме пътепоказателите. Работата е там, че неизключеният мигач води до аварии много по-често, отколкото си мислите. На повечето съвременни мотоциклети, мигачите се изключват с натискане на бутона, така че съвсем не е трудно да ги изключвате по-често за всеки случай. На всеки 5 секунди – огледалата и мигачите.

Някои водачи въобще не използват мигачи, защото се боят, че ще забравят да ги изключат. Това е неправилно. Пътепоказателите са нужни, за да обявите за своите намерения – престрояване, завой и др. Освен това, мигачите привличат внимание и ви правят по-забележими. Мигачът помага на водача на колата пред вас да ви види, когато тръгнете да го изпреварвате и така ще избегнете ситуацията, когато той реши да тръгне да изпреварва заедно с вас. Досещате ли се, ако не ви види, кой ще победи?

И щом говорим за осветителните прибори, ето ви още един съвет – включвайте дългите светлини в светлото време на денонощието, това ви прави по-забележими. Но, ако дълго карате зад някой, превключете на къси, за да не изморявате и дразните водача. Да-да, това означава, че ще ползвате често превключвателя, но нали мотоциклетът е активен отдих.
Активен
Oggie
Група Модератори
ниво 5
*****
Неактивен Неактивен

Мотор: KTM 990 Adventure
Публикации: 4186« Отговор #1 -: май 18, 2017, 00:40:07 »

ВАШАТА МЪРТВА ЗОНА
Повечето неприятности идват отпред или отстрани, но това не значи, че не е нужно да мислите за ситуацията отзад. Периодически проверявайте огледалата, примерно през 5 секунди. Преди престрояване е нужно да погледнете през рамото си, за да се убедите, че лентата е свободна, макар че в плътен трафик има моменти, когато просто няма време да си въртите главата. Затова е нужно да гледате огледалата бързо и да запомняте картината, ще я оценявате после, гледайки напред. Ако усвоите този прийом, запомнените картини ще се събират като филм, затова ще можете да виждате ситуацията отзад динамично.
Мъртвата зона на мотоциклета може да бъде много голяма. Ако не успявате да се огледате, използвайте ръчката на газта като инструмент за борба с мъртвата зона. Неголямо ускорение помага да преместите мъртвата зона, така че съседът по поток да се покаже в огледалото. Този метод не е така безопасен, както погледът през рамо, но понякога да откъснем поглед от пътя е още по-опасно.

Вие трябва да се придържате в обороти в зоната на максималния въртящ момент, за да успеете да ускорите във всеки момент. За пикапа с двигател V8 са достатъчни и 2500 оборота, повечето мотоциклети искат повече. Когато чуете, че някой кара толкова предпазливо, че става опасно, знайте, че говорят за водач, който предпочита невисоки обороти и просто не може да ускори, за да влезе в пролуката в потока или да провери мъртвата си зона. Ако търсите мотоциклет за ежедневно ходене до работата, подберете си модел с голяма стойност и равна характеристика на въртящия момент, за да имате възможност да ускорявате практически от всякакви обороти.

Ездата в зоната на максималния въртящ момент изисква усвояването на още един навик. Работата е там, че затварянето на газта при високи обороти води до спиране с двигателя (как да боравите с газта вижте ТУК), за това в момента на затварянето на газта трябва да мигнете със стоп светлината. Това ще предупреди водача на задната машина и той ще започне да спира по-рано. Но може и да не предупреди, затова гледайте в огледалата и бъдете готови да се вмъкнете в пролуката между автомобилите пред вас.

КЛАСИФИКАЦИЯ НА ВИДОВЕТЕ
Един от навиците, особено полезни в градовете, е способността да класифицирате водачите и техните автомобили. Този ще тръгне срещу мен нарочно, този не ме вижда, този ме вижда, но ме игнорира, а този няма да се дръпне за нищо на света. На кого може да се доверим? С кого можем да се разберем, а кого можем да изплашим? Зад кого може да караме в потока, а зад кого не? Отговорите на тези и много други въпроси от такъв род ще ви помогнат много по-ефективно да планирате своите действия.

Аз, например, се научих да уважавам младите момчета с джипове. Те не обичат, когато карат зад тях. Захващат се със светофарни дуели със и без повод, и за нищо на света няма да отстъпят на мотоциклетист. Не им вися на опашката, държа се от тях по-далече, за да не наруша случайно безметежността на празното им съзнание.

Аз знам, че зад кормилото на занемарен автомобил като правило седи лош шофьор. Ако човек не се грижи за своя автомобил, той не се старае да подобри и навиците си на управление. Не се приближавайте до такива коли, по правило те не са и застраховани.

Ако видя кола, облепена с логота на някоя фирма, разбирам, че зад кормилото е безотговорен шофьор. Той не е платил със свои пари за тази кола и не го интересува, колко драскотини върху нея, ще се появят за този ден.

Автомобил с номера от друг град или автомобил под наем трябва да ви накарат да бъдете внимателни, защото водачът може рязко да смени посоката или да спре. Ако човекът зад кормилото не знае накъде да кара, как можете да предусетите неговите действия?

Жестикулацията на пасажера ще ви подскаже, че той изпълнява ролята на щурман, и всеки миг водачът ще започне да завива надясно от лявата лента. Даже, ако това не е така, все едно бъдете нащрек – най-вероятно на хората в колата не им е до вас.

Опасявайте се от този, който много внимателно кара много голяма кола. Той е наплашен. Вече е катастрофирал и е уверен, че обезателно ще катастрофира пак. Затова си е купил най-голямата кола и се движи със скоростта на охлюв. Неговата първа реакция на всяка изненада е да спре, за това не карайте зад него. Отстрани също, защото той почти никога не гледа в огледалата. Най-добре го изпреварете и по-далеч.

Оставяйте повече място на възрастните водачи. Тяхното зрение е отслабнало, реакциите са забавени и съобразяват по-бавно. Те за никъде не бързат и не се безпокоят за това което не виждат. Тоест вас и вашия мотоциклет.

Внимавайте и с тези, които ползват мобилни телефони. Те късно спират, късно тръгват, и всичкото им внимание е погълнато от разговора. Не очаквайте да включат мигач, нямат десет ръце.

На кого може да се доверим? На никой. Става въпрос за вашия живот. Възможно е да има разновидност водачи, на които може да се доверите при определени обстоятелства, но все пак по-добре не го правете. Разчитайте само на себе си. Доверието поражда спокойствие, а спокойствието причинява болка.

Разбира се, стереотипите не работят винаги. Познавам една баба, която кара по-бързо и по-безопасно от повечето ми познати, които са много по-млади от нея. Но ние, мотоциклетистите, трябва да грешим в полза на безопасността, затова трябва да мислим, че хората са по-лоши, отколкото са в действителност.

ДА ЧЕТЕМ ТРАФИКА
Движението по улиците изисква умения да четем трафика, тоест да предусещаме, къде този или онзи автомобил ще се окаже след някое време. Пробвайте да изучите своите маршрути и отбележете местата и направленията, където са възможни задръствания. Например, ако карате сутрин в 7:45, то най-вероятно максимално плътният поток ще е в направление към центъра на града. Не забравяйте да отчетете положението на слънцето, особено сутрин и вечер. Ако вечер карате на изток, считайте, че всички, които излизат от странични пътища не ви виждат. Научете се да разпознавате даже потенциалните опасности, от рода на опашка от коли, чакащи да завият наляво през вашата лента.

Четенето на трафика е като игра, в която трябва да играете независимо от това, с колко колела е вашето транспортно средство. Можете ли да се досетите, какво ще направи сега този автомобил? Възможно е да започне да се престроява. Номерът е от друг град? Може неочаквано да завие към изхода от дясно. Някои водачи при смяна на лентата не ускоряват, а намаляват скоростта. Вие можете ли да ги разпознаете? На някой може да му свърши търпението и да излезе от страничният път точно пред вас. Как да го предвидите? Ако видите движението на лявата ръка на водача, значи сега ще включи мигача и ще започне да се престроява. Бързият поглед през рамото означава бързо престрояване. Научете се да разпознавате намеренията на другите по тяхното поведение, и тогава те няма да ви застават на пътя, дори да не са включили мигач и не гледат в огледалото или през рамо при престрояване.

ЗАПАСЕН ВАРИАНТ
Част от вашия мозък трябва постоянно да строи запасен вариант в случай на неочаквани изненади. Като правило, такива изненади са рязко спиране, но със същия успех може да ви изненада и силно ускорение или притискане в клещи от две коли. Съобразявайте какво още може да се случи и ще започнете да избирате такова положение в потока, че винаги да имате резервен вариант.

Четенето на трафика трябва да ви стане втора природа. Водете си бележки и бъдете безпощадни в смооценките си. Станало е нещо неочаквано? Анализирайте, с какво сте се занимавали в този момент, какъв тип водач и автомобил са ви изненадали? Подозирали ли сте нещо подобно. Ако изненадата е била наистина опасна и ви се е наложило да задействате резервния план, сте длъжни да си вземете бележка от своята грешка и да я запомните. Четенето на трафика помага винаги да сте готови за неприятностите, които градските улици готвят за вас.

ЕЗДА МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ
Многo от нас постоянно живеят в Калифорния или често отиват там, затова ми се иска да обсъдя накратко карането между редовете, официално разрешено в този щат. Пътната полиция на щата се отнася положително, защото този начин на каране намалява задръстванията. Ездата между редовете се харесва на всички мотоциклетисти без изключения, но моля ви, не злоупотребявайте с това.

Пътната полиция нарича каране между редовете движението между лявата и втората отляво лента, със скорост, превишаваща скоростта на потока не повече от 15 – 20 км/ч, в същото време не превишаваща ограничението на скоростта за този път. Водачите на автомобили са свикнали с мотористите, каращи между тях, и с желание им отделят повече място. Някои, разбира се, не желаят да се поместят, но нищо не може да се направи.

За съжаление, повечето мотоциклетисти карат между редовете с много висока скорост, не оставяйки си шанс да реагират на нечия безотговорност. Опасността идва от автомобили, които се престрояват, затова бъдете особено внимателни, приближавайки празно място в някоя лента. Включете дългите, дръжте пръст на клаксона и се пригответе за спиране, обхващайки ръчката на спирачката с пръсти и подготвяйки крака на педала. Не бързайте, утешете се с факта, че все едно се движите по-бързо от всички.

УРОЦИ ОТ ПИСТАТА
Пълна съсредоточеност
Професионалните състезатели напълно се съсредоточават върху упрaвлението. Вие трябва да постъпвате така във всяко каране. Не позволявайте на странични мисли да ви отвличат от борбата за живот.

Мотоциклетът трябва да е напълно изправен
Състезателя просто няма да го допуснат на пистата, ако нещо не е наред с мотоциклета му. Вземете за пример и никога не карайте технически неизправен мотоциклет.

Тренирайте
Състезателите много тренират. Вие също трябва да тренирате. Когато някой ви засече на пътя, вие трябва да демонстрирате цялото си майсторство, защото цената на грешката на улицата е много висока.

Не пийте зад волана
Обидно е, че се налага да напомням за това. Не карайте пили. Ако се наложи използвайте такси. Състезателите много тренират, спазват хранителен режим и не вършат глупости, способни да усложнят и без това този труден спорт. Съветвам ви да постъпвате така.

Без стоп-сигнал
Състезателните мотоциклети нямат стоп сигнали. На много коли те просто не работят. Учете се да определяте с поглед скоростта на съседите в потока.

БЕЛЕЖКА: Решение на проблеми
Когато следващия път някой се изкаже против ездата между редовете, постарайте се да му обясните, че без това ще бъде по-лошо. Мотоциклетистите ще загубят повод да карат мотоциклет до работата си и ще седнат в колите, попълвайки числото на чакащите в задръстването. Освен това ще намалеят свободните места за паркиране. Мотоциклетистите не са проблем, те са решение!
Активен
Oggie
Група Модератори
ниво 5
*****
Неактивен Неактивен

Мотор: KTM 990 Adventure
Публикации: 4186« Отговор #2 -: май 19, 2017, 01:39:47 »

Международния език на жестовата сигнализация при каране в група
Източник: http://www.e-motocafe.net/article/405

Карането на мотоциклет не се свежда само до запазване на баланс и даване на газ. Знам, звучи странно за някои, но е така. В нашите среди съществува един език, на който всички се разбираме, или поне би следвало да е така, по между си, а и с останалите участници в движението. Това е жестовата сигнализация. Именно невербалният характер на този език го превръща в международен. Той е изградената Вавилонска кула на мотоциклетното съсловие. Ето защо, без да преувеличавам, ще кажа, че е задължително всеки активен мотоциклетист да познава не многото азбучни символи на жестовата сигнализация. Познаването им е признак на опитност, отговорно отношение и въобще на мотоциклетна култура, така да я наречем. Да, културата на човек прозира съвършено ясно през поведението му на пътя, независимо с какво превозно средство ще е той. Ще ми се да вярвам, и наистина е така, че сред нас са по-културните шофьори. Познаването на сигналите, обаче, е само половината от нещата - все едно четенето. Другата половина - писането - бих я отъждествил с използването по предназначение, забележете, а не за да се демонстрира превъзходство, старшинство и т.н., на вече познатите и осмислени сигнали.

Най-честото приложение на своеобразния мотоциклетен език е при карането в група. Там знанието му се налага по съвсем други съображения, животоспасяващи съображения. Въпреки всичко жестовата сигнализация би ви била полезна при всякакви ситуации и ще бележи израстването ви като част от двуколесното братство, към което, вероятно, вече принадлежите, най-малкото на духовно ниво, щом четете тази статия.

И така, ето основните жестови сигнали, синтезирани от MSF (Motorcycle Safety Foundation):
Сигнал за "ЛЯВ ЗАВОЙ" - Лявата ръка изпъната встрани от тялото. Дланта е равна. Пръстите са долепени .

Сигнал за "ДЕСЕН ЗАВОЙ" - Лявата ръка изпъната встрани от тялото и сгъната нагоре от лакътя под прав ъгъл. Дланта е изправена и сочи нагоре.

Сигнал за "СТОП" - Лявата ръка изпъната встрани от тялото и сгъната надолу от лакътя. Дланта е обърната назад. Пръстите са долепени.

Сигнал за "ДВИЖЕНИЕ НА ГРУПАТА В ЕДИНИЧНА КОЛОНА" - Лявата ръка и показалецът са изпънати и сочат нагоре.

Сигнал за "ДВИЖЕНИЕ НА ГРУПАТА В ДВОЙНА КОЛОНА" - Лявата ръка, показалецът и средният пръст са изпънати и сочат нагоре.

Сигнал за "ЩЕ ЗАРЕЖДАМ" - Лявата ръка изпъната от рамото, сгъната от лакътя и отчетливо сочи с показалеца към резервоара.

Сигнал за "СПИРАНЕ ЗА ПОЧИВКА И НАПИТКИ" - Пръстите на лявата ръка са свити. Само палецът сочи към устата.

Сигнал за "ДЪЛГИ СВЕТЛИНИ" - Потупване с дланта на лявата ръка по върха на шлема.

Сигнал за "ПЛАВНО СПИРАНЕ" - Лявата ръка изпъната по диагонал встрани от тялото със свита длан и повтарящи се кратки движения нагоре-надолу.

Сигнал за "СЛЕДВАЙ МЕ" - Лявата ръка изправена нагоре от рамото и длан, сочеща напред.

Сигнал за "ОТБИЙ" - Лявата ръка протегната встрани от тялото. Показалецът е изпънат. Маха се с ръка над каската към зоната за отбиване.

Сигнал за "ТИ ВОДИШ/ЕЛА" - Лявата ръка протегната встрани и малко назад. Показалецът изпънат. Повтарящи се движения отзад напред.

Сигнал за "УВЕЛИЧИ СКОРОСТТА" - Лявата ръка отпусната встрани от тялото. Дланта отворена нагоре. Повтарящи се движения отдолу нагоре.

Сигнал за "ОПАСНОСТ НА ПЪТЯ" - Посочвате с лявата ръка към опасността, ако тя идва отляво. Посочвате с десния крак, ако идва отдясно.

Сигнал за "ПОДАЙ МИГАЧ" - Лявата ръка протегната встрани от тялото. Дланта повтарящо се свива и разтваря.

Сигнал за "НАМАЛИ" - Лявата ръка изпъната встрани от тялото под прав ъгъл. Дланта сочи надолу. Повтарящо се плавно движение отгоре надолу.
Активен
Oggie
Група Модератори
ниво 5
*****
Неактивен Неактивен

Мотор: KTM 990 Adventure
Публикации: 4186« Отговор #3 -: май 19, 2017, 02:06:58 »

Правила и съвети за спиране
Източник: http://motori.zazz.info/?cat=519

Спирачката, която върши по-голямата част от работата, е предната. На курсовете обикновено цитират съотношението 75:25 в полза на предната, но това е малко подвеждащо. То зависи от няколко фактора като:
-Tип на мотора. Ако използвате 75:25 при внезапно спиране на пешеходна пътека, ще паднете поради блокиране на предното колело. От друга страна, когато сте на спортен мотоциклет вие похабявате 25% от усилието на предните спирачки – можете да спирате достатъчно рязко с предната гума, така че задната да започне да се развява във въздуха. По-дългите и тежки туръри, къстъми, кросови мотори или по-старички машини с барабанни спирачки, позволяват (дори очакват) използването на задна спирачка при бързо спиране.
-Натоварване. Колкото повече тежест сложите върху мотора, особено ако имате компания на задната седалка, толкова повече трябва да използвате задната спирачка.

Неща да запомним при използването на спирачките.
(Уговорка – това са общи правила за използването на конвенционални спирачки... Аз нямам никакъв опит в свързани спирачни системи (Dual Brake Systems)

Всъщност няма никаква магия за спирачките освен КАК да ги използвате.
Спирачките ги има за да получите необходимата скорост и да ви предпазят от неприятности, когато има опасност на пътя

Две неща са валидни за всички мотори:
-блокирането на предното колело означава край на играта
-страхът от прекалено рязко спиране
Практикувайте използването на спирачките, така че да знаете какво се случва при различните условия.
-Леко стискане
-Внезапни спирания
-Мокри и сухи условия
-Натоварени (пасажер)
Разбирането, че ефективното спиране използва спирачките повече в началото на спирането отколкото в края му. Познаването на спирачките означава контрол.

Спирачките не работят на принципа "включено/изключено" – те могат да се използват много леко и трябва да се използват внимателно.

Бързото и късно спиране рядко е ключът към бързото каране – резултатът е да поемете повече рискове с неуправляемост на мотора и напрежение в моториста.
Правила за спиране

Три правила за използване на предната спирачка:
-Не ги стискайте рязко – моторът става нестабилен, като в най-лошия случай предното окачване потъва и кара предното колело да блокира.
-Използвайте ги докато моторът е прав – внезапното им използване в наклонена позиция или ще блокира предната гума, или ще изправи мотора
-Не я оставяйте за най-накрая -плавното и прогресивно спиране трябва да е вашата цел на пътя.
Натискайте спирачките плавно и прогресивно до желаното усилие, позволявайки на окачването да настрои и леко отпуснете накрая, така че да позволите на окачването бавно да се възвърне. Опитайте се да спирате с бавно еднократно прогресиращо движение, а не серия от отривисти действия от типа "включено-изключено-включено".

Опитайте това – от около 60 км/ч спирайте агресивно до пешеходна скорост, тогава се опитайте да потеглите отново. Ако се отнасяте въздържано с предната спирачка по описаният по-горе начин, трябва да се движите плавно и без тласъци.
Съвети за спиране

При модерните мотори прогресивното натискане на спирачката върху добра настилка може да се окаже изненадващо силно, без това да предизвиква блокиране на предното колело. Дори при мокро време, хубавите гуми имат изненадващо добро сцепление.

Наблюдавайте настилката на пътя – тя може да се променя от супер-добра до хлъзгава в рамките на сантиметри – ако е лъскава, вероятно е хлъзгава!
Тренирайте внезапни спирания постоянно – предната спирачка трябва да се натиска първа и върши по-голяма част от работата.

В модерните спортни мотори, балансът на спиране при максимално такова е 100% усилие на предното колело и 0% на задното – задното колело ще бъде във въздуха.

Максимално спиране се постига точно преди да блокира колелото.
Не сграбчвайте спирачките – стискайте ги плавно до необходимото усилие, позволявайки на оказването да се нагоди.
Спиране в завои

Ключът към завиването е да влезете в завоя с успокоено окачване. Това означава, че вие трябва да сте с правилната скорост, спирачките отпуснати, теглото прехвърлено към задната гума, чрез леко подаване на газ и балансирано окачване. Вие може да го постигнете с използването на про-активни спирачки или чувство за ускорение (виж по-долу). Изборът е ваш, но която и техника да изберете, трябва да се стремите да запазите баланса между предното и задното окачване – и го правете плавно.

Внезапното стискане или отпускане на спирачки, бруталното използване на газта и амбреажа или тромавата смяна на скоростите объркват мотора чрез смяна на наторването върху гумите и съответно окачването. Колкото по-бързо карате, толкова по-силен е ефекта.

При наближаването на завой спирачките имат само една функция – да поведат мотора до правилната скорост в началото на завоя. В момента на отклоняване от праволинейната посока на движение и влизайки в завоя, вие трябва да сте приключили със спирането и отново да подавате леко газ. Затова има две причини:
-Да накарате окачването да се успокои с неутрален или леко изместен назад баланс – леко подаване на газ ще натовари леко задната част. Неутралния баланс или леко изтегления назад такъв, заедно с нормалното положение на вилката (или леко разтоварено такова) е положението, където моторът най-лесно и най-точно завива. Стиснатата предна спирачка и изместеният напред център на тежестта, свиват амортисьорите на вилката, и управлението става тежко и като цяло по-трудно за правилна работа. Моторът като цяло “присяда” и върви в праволинейна посока.
-Да намалите натоварването на предната гума. Предната гума има 2 отговорности: да завива и да спира мотора. За целта обаче има крайно количество сцепляемост, така че да се вършат и двете едновременно. При малък крен на мотора и завъртяно кормило, не е проблем да се спира, защото гумите имат достатъчно сцепляемост за да свършат и двете работи, въпреки че както споменахме по-горе спирането прави завиването по-трудно. Колкото по-бързо карате и съответно “лягате” повече, толкова повече увеличавате натоварването върху гумата, изисквано за да завие мотора. Ако натискате спирачката в същото време ще дойде момент, в който комбинацията на двете натоварвания ще надвиши количеството сцепляемост, и тогава вие или ще блокирате предната гума, или ще плъзнете предната. А това се случва толкова бързо, че почти винаги завършва с катастрофа.

При модерните спортни мотоциклети върху хубава настилка е почти невъзможно предницата да поднесе, освен ако:
-сте стиснали спирачките
-лягате изключително много или повърхността е хлъзгава (в този случай е много вероятно и двете гуми да поднесат)

Ако подавате газ в завой, това отнема от напрежението в предницата, позволявайки на машината да завива. Не е много вероятно да хлъзнете задната гума в завой, освен ако:
-Не сте натиснали здраво задната спирачка, предизвиквайки блокиране на колелото.
-Подали сте много газ и задното колело е започнало да превърта (възможно е да се случи при хлъзгави условия със средно мощен мотоциклет, или ако сте много брутален с газта, или дори ако сте невнимателен с амбреажа)
-Лягате изключително много или повърхността е хлъзгава (в този случай е много вероятно и двете гуми да поднесат)
-Освен при изключителни условия или лоша пътна настилка, задната гума има достатъчно сцепляемост за да се справи със силите, действащи в завой, без никакви проблеми като цяло.

Избягвайте прекомерното използване на двигателя за спиране:
-Отпускайте амбреажа леко за да избегнете внезапното натоварване на задната гума.
-Скоростната кутия е за ускорение, спирачките за спиране.

Когато карате бързо, преценяйте внимателно спирачните сила и дистанция. Ако преценката ви е неправилна, ще приключите карането с постепенно увеличаваща се сила на спиране, докато не започнете да спирате или твърде много, или твърде късно.

По-добре е прекалено много да стиснете спирачката по-рано, отколкото прекалено много да я стиснете твърде късно – вие винаги можете да ускорите, но да спирате в завой е прекалено трудно.

Когато всичко тръгне наопаки
Понякога всичко се обърква и ако сте влезли по-бързо в завой отколкото очаквате, имате 3 възможности:
-Подавайте леко газ и накланяйте мотора повече. Обикновено най-добрият начин да се справите с проблема ако карате твърде бързо, е свързан с факта, че имате още останала сцепляемост, която при трансфер на теглото към задната гума, позволява на предната гума да си свърши работата по завиването – повечето комбинации мотори/гуми надвишават възможностите на мотористите-собственици. Просто изисква мно-о-о-го нерви за да го направите.
-Изправете мотора и стиснете рязко спирачката за момент, преди за легнете отново. Въпреки, че това е често препоръчван начин, той е възможен само ако имате останало място за маневриране. А ако имате такова място, то вие вероятно можете да се справите със завоя и без друго!
-Стиснете леко спирачките докато сте наклонени. Повечето модерни спортни мотори ще издържат на известно количество спиране в завой, ако вие сте достатъчно внимателни и запомните, че гумите използват по-голямата част от сцепляемостта си за да накарат мотора да завие. Със състезателен мотор, обут в състезателни гуми, върху състезателна настилка е възможно да влезете в завой силно наклонен, стискайки предната спирачка, така че задната гума да е във въздуха или със съвсем лек контакт с настилката, въпреки че това почти не може да се случи на пътя, дори и да сте с най-спортните мотори.
Прилагането на спирачките трябва да бъде нежно и прогресивно
Използването на груба сила ви гарантира или блокиране на предната гума, или изправяне на мотора – ако блокирате предната гума сте катастрофирали; ако изправите мотора, вие и без това ще си карате направо без да завивате!

Задната спирачка често може да свърши малко работа, но не я натискайте тежко. Когато отпуснете спирачките, го направете внимателно и бавно за да избегнете внезапното освобождаване на окачването – това може да олекоти предната гума при възвратното движение и така отново да предизвика проблеми със завиването (виж по-долу).

За да направите завой с “натоварено” предна гума, трябва да приложите положително усилие върху кормилото (не обратно, както е при countersteering-a, а в посоката на завоя) за да преодолеете ефекта на изправяне, който повечето мотори изпитват при спиране в завой. Когато отпуснете спирачките, промените в завиващата геометрия обикновено карат мотора да завие още повече и да “подостри” завоя (за стигне неговия връх). Бъдете готови за подобно нещо и минимизирайте ефектите чрез плавното отпускане на спирачките и спокойното завъртане на кормилото.

Чувство за ускорение и скорост
Всъщност имате ли нужда от спирачките? Това от което се нуждаете е да влезете в завоя с подходящата скорост!

В много случаи можете да използвате газта за контролиране на скоростта ви, но трябва да запомните:
-Избягвайте да влизате в завой със “затворена” газ или стискайки спирачките, защото го правите по грешния начин. Изпозлвайте спирачките в по-добри времена – затова са спирачките! Предпочитам да използвам това, което наричам “удобно спиране”, отколкото да връщам газта, да стискам спирачките и евентуално да рискувам изгасване на двигателя.
-Никакви спирачки означава, че не предупреждавате каращите зад вас водачи по никакъв начин за намаляването на скоростта.
-Не ги използвайте твърде прекомерно. Изберете проактивно спиране или ускорение, както предпочитате, но използвайте ума си. Намаляването от 90 до 50 км/ч с газта ще изисква да започнете намляването на скоростта доста по-отдалеч, отколкото би очаквало преводното средство зад вас.
-Начинът на каране на Фондацията за мото безопасност е хубав като упражнение за наблюдение и планиране и по такива пътища, където не се изискват големи промени в скоростите. Но не се поставяйте в ситуации да връщате газта, когато това е изключително неблагоразумно, и означава да се под потенциалната заплаха на превозните средства зад вас, само защото забавянето по конвенционалния начин означава използване на спирачките.
Активен
Oggie
Група Модератори
ниво 5
*****
Неактивен Неактивен

Мотор: KTM 990 Adventure
Публикации: 4186« Отговор #4 -: май 22, 2017, 19:40:23 »

КАК ДА ЗАВИВАМЕ ПРАВИЛНО С МОТОЦИКЛЕТ
Източник: http://skorost.info/wp/Как-да-завиваме-правилно-с-мотоциклет/

Завоите са може би най-важният елемент от управлението на мотоциклет, както всъщност и на всяко шофиране. Всеки мотоциклетист развива уменията си за завиване по време на цялата си „кариера“, но повечето така и не стигат до съвършенството. Разбира се, има и изключения, чийто имена знае цял свят – Валентино Роси, Дани Педроса и др. Тази статия, с източник lazymotorbike.eu, е събрала най-честите грешки, които мотористите допускат по време на завиване, причините за тях, какво да направят, за да не ги допускат или когато вече са ги допуснали. Тук ще откриете и съвети за идеалната линия на завоя и как да я уцелите, кога и как да спирате и използвате газта, както и за правилната скорост за влизане в завоя. Всеки мотоциклетист е добре да бъде подготвен теоретично, но разбира се, най-важното е практиката, практиката и отново практиката.

Мислете какво и защо правите
Понякога всичко изглежда идеално. Без да сте съвсем наясно какво правите, за да изберете идеалната линия, вие инстинктивно усещате как да подходите към всеки завой – с правилната скорост, на правилната предавка. Постфактум не мислите, че бихте могли да го атакувате с по-висока скорост, както и нямате съмнение, че сте навлезли в кривата твърде бързо. Начинът да достигнете до това състояние на „мотоциклетна нирвана“ е усилената практика и опитът. Освен това обаче е много важно от време на време да се замисляте върху това какво, как и кога правите, за да ви се получават нещата. Защото в завоя всичко е важно – как оглеждаш радиуса му предварително, как планираш своята линия, как седиш върху мотоциклета, как да влезеш в завоя, как да използваш газта и превключваш скоростите, как да спираш предварително, а понякога за съжаление и в самия завой. Чистата теория без практика, разбира се, не е достатъчна, но винаги ще ви е от полза да сте наясно кога какво се случва като сте на пътя.

Гледайте максимално надалеч
Едно от най-важните неща при управлението на мотоциклет е правилното наблюдение и оценяване на завоя. Трябва да се научите да преценявате колко точно остър е завоят и да съобразите с това скоростта си и правилната предавка. Когато гледате максимално надалеч в перспектива, понякога ще може да видите завоя и да го прецените много преди да стигнете до него. Дърветата край пътя, лампите и мантинелите също ви подсказват какво следва, дори и да не виждате самия асфалт. Преценката на непознати завои става все по-добра с времето и опита. За да ускорите процеса на самообучение обаче е добре когато някой завой ви изненада или не се чувствате сигурни при завиване, хубаво да обмислите причините за това. Помислете добре дали е имало подсказващи признаци, които сте пропуснали или какво би могло да ви подскаже, че не сте съобразили добре поведението си спрямо пътната обстановка.

Много е важно да гледате в посоката, в която искате да отидете, когато сте в самия завой (затова не се втренчвайте в крайпътните дървета или канавки). Винаги гледайте далеч напред. Много е важно да концентрирате вниманието си, когато предстои завой, чийто край не се вижда за неговото развитие в перспектива, защото такива завои могат да бъдат много коварни. Наблюдавайте „точката на изчезване“ на пътя – колкото е по-близо тя, толкова повече се затяга завоят.

Мислете за линията си в самия завой

Перфектната линия за всеки завои зависи от това къде карате. На писта, където целта ви е да направите максимално бърза обиколка, трябва да изберете траекторията си така, че да направите най-правата възможна линия от момента на намаляване преди завоя и накланяне на мотоциклета до ускорението след това. На нормален път най-често видимостта е ограничаващият фактор. Тук не търсите линията на оптималната скорост, а на оптималната видимост.

Затова е добре да разделите завоя мисловно на две – извън и вътре в него. Когато захождате към завоя и започвате да се накланяте, гледайте да го правите максимално широко от външната му страна. Разбира се, преди този момент трябва да намалите скоростта и да превключите на точната предавка. Задръжте газта леко отворена (подадена) и продължете накланянето и навлизането в завоя от външната му страна. В даден момент ще достигнете точката, в която ще може да прекосите завоя максимално близо до апекса му и на изхода му отново да излезете широко с ускорение. По този начин ще имате максимална видимост през цялото време.

Затягащи завои
Невинаги може да прецените един завой преди да навлезете в него. Има един вид гадни продължителни завои, чиито радиус намалява постепенно. Те започват като лесни, но в последствие се затягат и понякога става твърде късно за реакция. В състояние сте да предвидите подобен развой на завоя, ако внимавате за „точката на изчезване“, за която стана дума по-нагоре. Ако тя все повече се приближава, то очаквайте завоят да е много затворен и с много малък радиус. В този случай все още имате време да намалите скоростта със задната спирачка (разбира се плавно) и да се наклоните още повече.

Проблемът е когато не успеете да предвидите затягащият се завой. Тук в общи линии имате две възможности:

Натиснете мотоциклета към вътрешността на завоя с външното коляно. Наведете се допълнително, натискайки на обратно вътрешната дръжка на кормилото когато е възможно, макар че повечето водачи имат психологическа пречка да го направят в такава ситуация. Бутането с коляното обаче става по-лесно след това.
Използвайте задната спирачка внимателно. Така не само ще намалите скоростта, но и моторът леко ще завие със задната гума и ще се съкрати ъгълът на завоя, а на вас точно това ви трябва. Имайте предвид, че не трябва да натискате силно задната спирачка в пристъп на паника.
Най-важното е да карате така по пътищата, че винаги да си оставите възможност за реакция в изненадващи ситуации. Карането на предела го оставете за писта.

Виражи

Завоите с виражи са два типа – с положителен и с отрицателен наклон. При тези с положителния, външната страна на завоя е по-високо от вътрешната. Те се вземат много по-лесно, отколкото са ви изглеждали на входа им, дори в някои от тях не е нужно да се накланяте изобщо. Това се получава тъй като самият път насочва мотоциклета ви с правилния ъгъл спрямо завоя.

Завоите с отрицателен наклон са точно обратните – тук вътрешната страна на завоя е по-високо от външната. Това означава, че трябва да се наклоните повече, отколкото за завой със същия ъгъл, ако повърхността на пътя беше равна. Много често такива виражи се срещат при кръговите кръстовища, където вътрешността на завоя е по-висока, отколкото в края. Това е направено, за да се събира прахта, водата и изтеклото от автомобилите масло във външната част и същевременно допълнително да се забави скоростта на превозните средства. Така че винаги, преминавайки през кръгови, търсете вътрешната част на завоя, макар да трябва да се наклоните повече там, защото има по-малко прах и мръсотия. Това важи особено и при валеж.

Спиране и смяна на скорости
Преди да навлезем в завоя трябва да сме подготвени. Това означава, че трябва да се движим с правилната скорост, обикновено като намаляваме и да сме избрали правилната предавка. Правилната предавка е тази, която ви позволява да преминете гладко през завоя и на изхода му да ускорите. Добро упражнение, за да изградите усет коя е най-добрата предавка е като изберете участък от пътя, на който познавате всички завои. Първо го преминете на една предавка по-ниско, отколкото сте свикнали, а след това и на една по-високо. Ще разберете, че сте на твърде висока скорост, ако на изхода не може да ускорите добре, без да преминете на по-ниска предавка или че сте на твърде ниска, ако не може да преминете през завоя с плавно поддържане на газта и леко ускорение.

Подготвяйте се по-отрано за завоя, ако трябва да направите всичко в последния момент, вероятно ще използвате спирачката твърде усилено и ще влезете в завоя с много по-ниска скорост, отколкото ако се приготвите отрано. Отделно когато сте подготвени ще може да се концентрирате изцяло в самото описване на завоя много по-пълноценно, отколкото ако се налага усилено спиране преди него.

Влизане в завоя и накланяне
Започвате завоя като накланяте мотоциклета си. Може да го наклоните и втори път в апекса на завоя, след който излизате с ускорение. За да се наклоните използвайте теглото си, както и външното за завоя коляно, с което да натискате резервоара на мотоциклета – за да завиете наляво с дясното бедро и коляно и за да завиете надясно – с лявото. Помага и когато натиснете вътрешната за завоя ръчка на кормилото в обратната на завоя посока. Усещането е все едно я бутате надолу.

Тук идва моментът и за най-съществената част от мотоциклетното завиване – с обратен волан.

Макар много обяснения да звучат объркващо, това всъщност е нещо съвсем просто. При навлизането в завоя давате лек обратен волан след като се наклоните в посоката на завоя. Например – ако завивате наляво, започвате маневрата като се накланяте наляво, после бутате леко напред лявата ръкохватка, с което реално воланът завива надясно, продължавайки накланянето наляво. Важно е всичко това да се прави много плавно. По този начин много по-добре насочвате масата на мотоциклета и вашата в правилната посока на завоя и се справяте с центробежните сили, които винаги ви дърпат извън пътя. Също, ако има опасност от презавиване при повече подадена газ, обратният волан „обира“ задницата.

Работа с газта
Идеалната ситуация е когато можете да отваряте газта (да подавате газ) все повече и повече в продължение на целия завой. Когато подавате лека газ и без да натискате съединителя, мотоциклетът е много по-стабилен. Ако я пуснете или дръпнете лоста на съединителя, то моторът увисва надолу. При навлизането в завоя, както стана дума от външната му страна, подаването на газ трябва да е съвсем нежно. По-смело може да отворите газта при излизането ви от завоя. Това обикновено става около точката на апекса, където сте най-наклонен, след която може да излезете от кривата почти направо. Подаването на газ изправя отново вашия мотоциклет (т. Нар. Жироскопски ефект), така че трябва да сте сигурни, че завоят е завършил.

Правилната скорост
Правилото за скоростта в завоя е много просто – влизаш бавно, излизаш бързо. Насочете вниманието си към линията на завоя и газта, която подавате. Ако правите нещата правилно ще установите, че сте много по-бързи, отколкото ако се опитвате да ги направите по-бързо. Важно е да изберете правилната скорост преди завоя. Тя има само едно обяснение – тази, с която ще се чувствате комфортно. Другото важно нещо е да не отнемате газта напълно. Ако често ви се случва да отнемате газта в завоя или усещате, че изпускате правилната линия, то това са знаци, че влизате твърде бързо в кривите. Другият признак е когато стискате волана твърде силно. Той трябва да се държи по-свободно, за да може да прави леки корекции от само себе си.

Спирачка в завоя
Не винаги може да прецените правилната скорост за влизане в завоя и се случва да сте по-бързи от зоната ви на комфорт. В такива случаи се опитвайте да не връщате цялата газ, макар и това да е навик, от който ще се откажете трудно. Много по-ефективно ще е да пипнете леко задната спирачка. Така мотоциклетът няма да се изправи и няма да се наруши линията ви, дори напротив – ще се съкрати ъгълът на завиване. Едно леко докосване на задната спирачка в завоя никога няма да ви навреди. За разлика от силното натискане, което може да е много опасно.

Понякога обаче се налага аварийно спиране. Тук задната спирачка няма да помогне. В такива ситуации натиснете съединителя и предната спирачка едновременно. Бъдете внимателни в дозирането и не спирайте да натискате мотоциклета си в завоя (при повечето хора в тази ситуация, това най-лесно става с външното бедро и коляно), защото той ще се опита да се изправи, което ще ви изхвърли от пътя. С повече упражнения ще започнете да спирате наистина здраво в завоите.

Насичане на идеалната линия

Много често се случва вместо да опишем завоя в една идеална линия да го разделим на много кратки завойчета. Причините за тази грешка са няколко.

На първо място това се случва когато заходим твърде рано. Тогава се озовавате много близо до края на пътя или в насрещното и се налага да коригирате ъгъла, което от своя страна води до необходимостта от нови и нови корекции.

Другата хипотеза е да ви изненада ъгълът на завоя. Това се случва когато не сте огледали целия завой, когато сте го започвали. В такива случаи отново се налагат корекции, които най-често се изразяват в няколко леки завои в различни посоки.

Когато забележите, че допускате тези грешки е добре да осмислете линията си на влизане в завоите и да започнете да наблюдавате максимално надалеч пътя пред вас.

Твърде бързо или твърде бавно
Няма минимална или максимална скорост, както и абсолютно правилна скорост за даден завой. Тя зависи от уменията на мотоциклетиста, от самия мотоциклет, от гумите му, от времето и т.н. По-нагоре е описано какво трябва да направите, когато не прецените добре скоростта си в завоя. От друга страна, недейте да мислите, че твърде бавната скорост е грешка. Не е – жив сте. Много по-важно е да се концентрирате в правилното описване на завоите, отколкото да мислите дали не можехте по-бързо. Щом сте влезли по-бавно, значи сте имали нужда от това в дадената ситуация. Скоростта ще дойде от само себе си с опита и практиката.

Цялостната картина
За финал нека обобщим. Правилото е да започнете бавно. Не мислете за това как изглеждате и какво мислят другите за вас. Следвайте линията на завоя със собствените си очи (винаги ще има по-бързи от вас).

Първо – уверете се, че когато влизате в завоя, вашите очи вече са проследили линията, която искате да опишете.

Второ – уверете се, че сте подготвени за завоя. Бъдете сигурни, че сте намалили скоростта достатъчно, че сте на подходящата предавка и поддържате равна газ за правилната за завоя скорост.

Трето – накланяне за завоя. Влизайки в завоя с накланяне на мотоциклета, трябва да следвате мисловната линия, която сте избрали за идеална, като през това време продължавате да гледате максимално далеч напред. Старайте се да останете във външната страна на завоя максимално дълго.

Четвърто – винаги подавайте газ докато завивате. Скоро ще достигнете апекса, където да се наклоните за втори път и след тази точка ще можете да отворите газта повече. И от този момент започвате да гледате напред за следващия завой…
Активен
Oggie
Група Модератори
ниво 5
*****
Неактивен Неактивен

Мотор: KTM 990 Adventure
Публикации: 4186« Отговор #5 -: май 23, 2017, 10:32:23 »

Lane splitting-ът в България
Източник: https://bmm.bike/poleznosti/lane-splitting-v-balgariya

Lane splitting-ът (лейн сплитинг) няма официална дефиниция на български език. Буквалният му превод от английски език е „разделяне на лентите“. В света на мотористите под lane splitting се разбира движението на мотористите между автомобилите. Още познато и като „филтъринг“, споделяне на лентите, каране по осевата линия (filtering, lane sharing, white-lining), въпреки че между всички тях има разлика. “Филтъринг” например се използва за движение между колите, когато те са в спряло положение. Lane splitting се употребява повече за движение между колите, когато и те са в движение.

Към настоящия момент в България lane splitting-ът все още не е регламентиран. Законодателна уредба за него липсва. Не е налице нито законова забрана, нито разрешение за движението на мотористите между автомобилите. Въпреки това почти всички мотористи го правят. Практиката показва, че в повечето случаи от страна на правоохранителните органи това се третира като нарушение. И се приравнява на неправилно изпреварване, разминаване или заобикаляне, за което може да бъде ангажирана административно-наказателната отговорност на нарушителя (чл. 179, ал. 1, т. 5 – глоба 150 лева).

За сравнение

lane splitting-ът e официално разрешен и легален
в Калифорния (САЩ), Австралия, Франция и Италия. Във Франция и Италия дори е задължителен, а в някои случаи, ако не „филтрираш“, може да се налагат и глоби. В повечето европейски държави lane splitting-ът е допустим, ако:

– разликата между скоростта на движение на моториста и тази на колоната не надвишава 20 км/ч;

– колоната се движи със скорост до 40 км/ч.

В Германия е налице законоустановена оборима презумпция, че при настъпване на ПТП виновен е мотористът, който се е движил между автомобилите (освен ако не се докаже противното). В Холандия пък при настъпване на ПТП по време на lane splitting вината се разделя по равно между водачите (освен ако не се съберат други доказателства).

Защо мотористите правят lane splitting?
Ами първо – защото могат 😀 . Карането между колите скъсява дължината на колоната и облекчава трафика – особено в големите натоварени градове. Намалява риска от удар отзад и не затваря моториста в колоната „спри-тръгни“. Видимостта на мотоциклета е най-голяма, когато той се намира най-отпред в колоната и може бързо да ускори и да се отдалечи от нея. В големите градски задръствания продължителното стоене в колоната дори може да предизвика гадене на моториста от изпаренията на газовете.

Разрешено или не, ясно е, че като мотористи ще продължим да караме между колите. Понякога това се налага и за собствената ни безопасност. Има много аргументи „за“ и „против“ карането между колите, но това може да е предмет на дълга дискусия или отделна тема.

Как да го правим безопасно?
1. Карайте със скорост не по-висока от 15-20 км/ч от скоростта на колоната, в която се движите. Това е скорост, която позволява на всеки опитен и внимателен моторист да предвиди и да реагира на повечето препятствия, които могат да възникнат на пътя. Колкото е по-висока скоростта, толкова по-малко време имате за реакция.

2. Не карайте между колоната, ако трафикът се движи със скорост над 50 км/ч.  Колкото по-висока е скоростта, толкова по-опасно е да сте между колите. При скорост от 30 км/ч. на водача са му необходими 1-2 секунди, за да възприеме опасността. И ще измине поне 50-60 метра, докато предприеме действие по избягването ѝ. Същинската реакция – спиране или заобикаляне, също ще отнеме допълнително време и разстояние. Самото време за спиране и спирачният път са различни за всяка ситуация и са в пряка зависимост от мотора, уменията на водача и обстановката. Колкото е по-висока скоростта, толкова е по-голям рискът от произшествие.

3. По-безопасно е да се кара между колите в по-бързите ленти (левите ленти).  Избягвайте да карате между колите при наличието на трамвайни релси или при разклонения за завиване. Избягвайте да карате между колите и когато друг моторист прави същото в съседна лента. В този случай, в желанието да направи път на единия, автомобилистът може да удари другия моторист.

4. Винаги съобразявайте цялостната обстановка – ширината на лентите, големината на движещите се около вас МПС-та, настилката на пътя, осветеността, метеорологични условия. Някои ленти са по-тесни от други и мястото за разминаване е по-малко. Ако е прекалено тясно – не карайте между лентите.

Някои МПС-та са по-широки и обемни от други.
Затова не е препоръчително да се провирате между големи камиони, автобуси и т.н. Съобразявайте габаритите на собствения си мотор – ролбари, куфари и пр.

По непознати пътища избягвайте карането между колите – там лесно може да бъдете изненадани от дупки или лоша пътна настилка. Освен това лошата видимост (при неосветеност, мъгла или други метеорологични условия) ви поставят в опасност – вие сте трудно забележими. А и по-трудно ще забележите наличие на пясък, чакъл или други препятствия. Повишете видимостта си с по-цветна екипировка със светлоотразители и каска с по-ярък цвят.

5. Бъдете нащрек и винаги предвиждайте движенията и вероятните маневри на всички участници в движението около вас:

непрекъснато наблюдавайте какво правят водачите на автомобилите около вас – дали са разсеяни, дали говорят по телефона, дали не се готвят да завиват или внезапно да сменят лентата;
винаги си съставяйте план Б за излизане от потенциална опасна ситуация;
винаги бъдете готови да реагирате, ако някой около вас реши да сменя лентата или положението си на пътното платно;
не карайте на зиг-заг между лентите;
не карайте в мъртвите точки на автомобилите и гледайте да стоите максимално малко там;
никога не се качвайте на мотора под въздействие на алкохол, наркотици или други медикаменти;
бъдете като скенер на пътната обстановка, оставяйте си поле за бягство  и бъдете готови да реагирате във всеки момент.
Не забравяйте да мислите, докато карате.
Когато сте на мотора, отговорността е изцяло и само ваша! Не разчитайте на другите да ви пазят. Вие сте отговорни за собствената си безопасност и решенията, които вземате. Не се поставяйте сами в опасни ситуации и не поемайте непремерени рискове.

Карането между лентите не се препоръчва на нови и неопитни мотористи. Винаги карайте в зоната си на комфорт. Ако усетите, че нямате достатъчно контрол върху мотора, веднага намалете скоростта до необходимото. На мотора всички се учим непрекъснато и постоянно – има само начинаещи и напреднали ученици. Опитът идва с времето и карането.
Активен
kitan
ниво 5
*****
Неактивен Неактивен

Мотор: изтребител
Публикации: 6477Ел. поща
« Отговор #6 -: май 23, 2017, 12:13:53 »

нещо не разбрах,как като се движи с 30,ще измине 50-60 метра докато реагира???

Активен
Oggie
Група Модератори
ниво 5
*****
Неактивен Неактивен

Мотор: KTM 990 Adventure
Публикации: 4186« Отговор #7 -: май 23, 2017, 14:05:52 »


ПОЛЕЗНО Е ДА ЗНАЕТЕ: КОЛКО МАЛКА Е ПОНЯКОГА РАЗЛИКАТА, КОЯТО ПРАВИ ОТ ШОФЬОРА УБИЕЦ?!
Източник: http://www.uab.org/полезно-е-да-знаете-колко-малка-е-поня/

Колко малка е разликата, която може да направи от шофьора убиец?! Тя понякога е една секунда време или пък пет километра по-висока скорост. Малцина вероятно са се замисляли върху тези на пръв поглед дребни детайли, които обаче имат огромно значение за живота на участниците в движението.
Над 90% от тежките катастрофи са в резултат на човешки грешки. Тези грешки рядко са умишлени. Повечето пъти са от невнимание, незнание, подценяване на ситуацията или надценяване на възможностите зад волана.
Какво трябва да знае всеки шофьор, но никога няма да прочете в Закона за движение по пътищата?
Повечето хора забравят, че често, докато са зад волана, може да попаднат в непредвидима ситуация. Затова бързината на реакцията е от особена важност.
Шофьорът действа  със закъснение на възникващите опасности. Най-малкото, защото първо трябва да ги забележи и възприеме, а после да премести крака си върху педала на спирачката. А това, съвсем естествено, отнема време.
Когато очаква опасност, шофьорът обикновено реагира за 0,4 секунди. Когато не я очаква – неговото време за реакция е над една секунда, а в случай че е ядосан, разсеян или уморен – над 2 секунди, сочат редица проучвания.
При време за реакция от 1 секунда движещ се с 50 километра в час автомобил ще измине цели 14 метра преди да започне спирането, отбелязват от Комисията за безопасност на движението. Ако скоростта му е 90 км в час, той ще спре след 25 метра, а при 130 км/ч – 36 метра.
Колата внезапно спиране няма!
Преди повече от година в Швеция било проведено изследване, което отчита колко път ще измине автомобилът, ако шофьорът е видял на 35 метра пред себе си дете и е натиснал спирачките още в първата секунда.  На теста станало ясно, че ако колата се движи с  50 км/ч, детето ще остане живо и здраво. При 60 км/ч – също, но автомобилът ще спре само на метър от него. От 65 км/ч нагоре детето вече е блъснато. Трябва да се знае също, че изследването е проведено на сух път, при отлично сцепление на гумите с настилката. Параметрите на изследването силно се променят при хлъзгав или заснежен път или пък ако колата е с гуми с изтъркан протектор.
Последиците се влошават и в случай, че шофьорът е реагирал не за една, а за 2 секунди! При три-четири или повече секунди време за реакция – резултатите почти винаги са фатални.
При сблъсък на движещ се с 50 км в час автомобил в дърво /или някакво неподвижно препятствие/ силата на удара е като свободно падане от 10 метра височина. При скорост от 75 км/ч на превозното средство, последиците за шофьора и неговите спътници ще са равнозначни на падане от 22 метра. А при скорост от 100 км в час – на 40 метра, става ясно още от публикувани в сайта на „Държавната комисия по безопасност на движението“ полезни съвети.
Използването на предпазни колани е от изключителна важност, защото намаляват от 1,5 до 3 пъти тежестта на травмите при удар, посочват още оттам. Те могат да спасят човек от смърт, но все пак колкото повече нараства скоростта на автомобила, толкова повече намалява шансът за оцеляване.
Един от важните въпроси е има ли абсолютно безопасна скорост за пешеходците, ако ги удари автомобил.
Периодично в България възниква дискусия между експерти дали скоростта в населените места да бъде намалена от 50 на 30 км в час, което предизвиква усмивки сред повечето водачи. Шофирането с 30 км обаче дава 88 % вероятност на пешеходеца да оцелее, макар и с травми, а над тази скорост шансовете драматично намаляват.
Счита се, че когато автомобил удари човека с 50 км пораженията върху него ще са като скок от третия етаж – половината от блъснатите пешеходци ще загинат.
При удар със 70 км/ч смъртта за минувача е неизбежна, пораженията върху тялото са равнозначни на падане от 10-ия етаж. Шофьорите трябва да знаят също, че колкото и да натискат газта, това няма да им съкрати особено много времето за пътуване. За 100 км разстояние се пестят само 6 минути при скорост 150 км/ч вместо 130 км/ч.
Колкото по-бързо караш обаче, толкова повече се стеснява зрителният диапазон на шофьора. Очите ни възприемат със скоростта на пешеходец – прието е, че той изминава по 4-5 км в час и при такъв ход той вижда в диапазон от 180 градуса. Обхвата на окото рязко се променя, когато човек се качи зад волана на колата. При увеличаване на скоростта информацията, която се подава от очите към мозъка, нараства. И за да я обработва човек по-скоростно, периферното зрение намалява. При движение с 40 км в час зрителният диапазон на шофьора е 100 градуса. А при 130 км/ч вече спада до 30 градуса, показват данни на сдружението „Отворена младеж”.
Колко трае челен удар на движещ се с 90 км в час автомобил в дърво? Седем десети от секундата – така са изчислили френски специалисти, цитирани от МВР.
В първата десета от секундата колата се блъска в препятствието. Тялото на водача полита напред със сила 170 килограма на сантиметър. През втората десета от секундата теглото на водача се увеличава на 420 кг и продължава да се движи напред и нагоре с увеличаваща се скорост. В петата десета – тялото на водача, поради кинетичната енергия, вече тежи тон и половина и продължава движението си напред и нагоре със сила 20 пъти по-голяма от земното притегляне. То се удря с огромна сила във волана, който разкъсва кръвоносните съдове и белите дробове. Следва смърт.
При челен удар със 100 км/ч човешкият черен дроб, който тежи 1,7 кг, придобива кинетична енергия, равна на 46,7 килограма на сантиметър; сърцето, което е 300 грама – достига натоварване 8,4 кг на сантиметър, а мозъкът от 1,5 кг – 42,5 кг на сантиметър. При удар връзките на тези органи към тялото се разкъсват и изходът за човека е фатален.
При катастрофа возещите се на задната седалка, ако нямат колани, набират сила, която може да причини  фатални наранявания на возещите се отпред. Пак заради рязко увеличаващата се скорост на предметите при автомобилна злополука вие може да пострадате сериозно и от отхвръкнала бутилка с вода.
Активен
PepeLopez
ниво 5
*****
Неактивен Неактивен

Мотор: Четиритактов
Публикации: 1658


Няма работа да не става и жена да не дава.


« Отговор #8 -: май 23, 2017, 19:28:16 »

Тази и подобни на тази статии, ми напомнят онази дивотия "Спазвайте правилата и никой няма да пострада".
Активен
Oggie
Група Модератори
ниво 5
*****
Неактивен Неактивен

Мотор: KTM 990 Adventure
Публикации: 4186« Отговор #9 -: юни 07, 2017, 15:58:43 »

Резонанс при мотоциклетите
Източник: https://bmm.bike/poleznosti/rezonans-pri-mototsikletite

Питали ли сте се каква е причината за вибрацията на мотоциклета ви в определена скорост? Един от възможните отговори е: резонансът!

Резонансът е физично явление, при което амплитудата на принудените трептения рязко се увеличава, когато честотата на трептене на външен източник стане близка до собствената честота на трептене на дадено тяло. Всяко едно нещо, част, структура или каквото и да е, има специфична естествена честота. Когато това нещо започне да вибрира с естествената честота, възниква резонанс и, в сравнение с друга честота, възприеманите вибрации са огромни.

Помислете например за самото човешко тяло… всяка част има отделна естествена честота. При корема тя варира от 4 ~ 8 Hz, при очните ябълки е 20 ~ 80 Hz… и т.н. Човешкото тяло като цяло също има такава честота.

Така че, когато вибрациите (принудително) са в тези интервали, тогава, поради резонанс, амплитудата на вибрациите ще бъде голяма.
Същото нещо се случва и на мотор. При определена скорост или обороти – 1500 об/мин например, честотата ще бъде 25 Hz. Възможно e естествената честота на този конкретен модел да лежи в тази зона и поради горния ефект (резонанс) може да почувствате високи вибрации в сравнение с други скорости или обороти. Това е основната причина, поради която всеки правилно моделиран и сглобен мотор има вибрации при определени обороти.

Но нека да поговорим за резонанс при мотоциклетите, който може сериозно да ни уплаши и да доведе до падане от мотоциклета – при предница на мотоциклет. Обикновено резонансът се случва при: ускорение, преминаване през неравности или спускане на предната гума накриво след каране само на задна. Т.е. при ускорение вибрациите от гумата, породени от настилката, създават резонанс. Получава се при висока скорост, а може да се създаде и от всякакви трептения през предната ос.

Мотоциклетът се опитва сам да се стабилизира и, когато честотата на въртене на предницата наляво-надясно е близка до честотата на двигателя и т.н., трептенията се усилват. Съветът на опитните мотористи към новаците как да се справят с резонанса гравитира около „Дай газ и вдигни предната гума от земята.”

Този съвет може да има ефект в някои ситуации. Но може и да ви вкара в сериозни беди – по-сериозни, отколкото в началото на резонанса. От самото определение за резонанс е видно, че се прилага определена сила едновременно с друга. Това увеличава амплитудата на трептенето с всеки изминал мах.

Производителите предлагат

вариант за предотвратяване на резонанс при мотоциклетите – демпферите.
Тяхната задача е да сведат до минимум вибрациите, породени от влизане в резонанс в предницата на мотоциклетите, и да предотвратят падане. Нека обаче да отбележим, че в случая не става дума за вибрации в предницата при каквато и да е скорост. Ако имате такъв проблем, спешно трябва да проверите окачването си, джантата или гумата. Винаги проверявайте и самия демпфер, защото, ако не сте го настроили правилно, той няма да върши добре работата си и да обира трептенията.

Какво трябва да правите в случай, че демпферът не си е свършил работата или нямате такъв? Не вдигайте предна гума – това никога не е безопасно! Противодействието е да не държите кормилото в една посока. Въртете го, докато силите се балансират една друга. Т.е. дръжте здраво кормилото и с ръцете си се опитайте да оберете трептенията.

Смятате ли, че, ако моторът ви е извън контрол, е логично да карате на задна гума? Шансът отново да изпаднете в резонанс е огромен. Само че, когато сте с по-висока скорост, рискът от падане се увеличава. При това – със сериозни последствия! Нарушете хармонията на трептенията. Ако можете, стегнете ръцете си, за да промените геометрията на предницата.

Новите мотори (от последните 10 години) излизат на пазара с модерно окачване. То свежда до минимум риска от такъв проблем. Други излизат от заводите и със стоков демпфер. Но по-старите машини, каквито масово се карат в България, нямат тази екстра. Затова ви съветваме: спестете някой и друг лев и инвестирайте в качествен демпфер. И да – цените са височки. Но пък това може да ви спаси от сериозни наранявания.

Автор: Руслан Димитров
Активен
niki_XL400V
жис
ниво 5
*****
Неактивен Неактивен

Мотор: L4 1000
Публикации: 3450« Отговор #10 -: юни 07, 2017, 16:28:07 »

Ако подавате газ в завой, това отнема от напрежението в предницата, позволявайки на машината да завива.


Нищо подобно.

Активен
Skywlak
Георги
ниво 5
*****
Неактивен Неактивен

Мотор: Yamaha XJ 600 s Yamaha TDM 900
Публикации: 2739


бавно с усмивка :-)


Ел. поща
« Отговор #11 -: юни 07, 2017, 16:54:42 »

Разтоварва предницата, но не помага на завиването (поне моят опит е такъв)
Активен
mikluho
ниво 4
****
Неактивен Неактивен

Мотор: Yamaha V-max 1200
Публикации: 468


Vmax owner


« Отговор #12 -: юни 08, 2017, 09:01:21 »

Според мен тоя момък или е много добър в дрифтенето или пада в момента на снимката .
Как само се опитва да изкърти кюнеца  Surprised


А мотор се кара с гъз и с газ  Very Happy
Освен подаване и отнемане на газта е важно къде ще ти е позициониран дирника и това да определя предна или задна част на мотора натоварваш. Легни му на фара па давай газ на излизане от завой да видиш к'ви къчове ще получиш.
А  е най добре да не се надскача човек, да си свикне с техниката за което по една или друга причина си трябва каране.
 Колкото по намаляват ежедневните ти ситуации по пътищата то толкова по добър си станал  Very Happy
Активен
Новак12
ниво 4
****
Неактивен Неактивен

Мотор: Yamaha xj600n
Публикации: 326Ел. поща
« Отговор #13 -: юни 08, 2017, 13:00:26 »

"3.1 Използването на газта    Ал, който обича да пътува между щатите на своя голям туристически мотор, не е от хората, които тероризират каньона и дерат степенките си по тесни пътища. Той предпочита да се разположи в средното платно с изправен мотоциклет, като обича двигателя да си почива на пета предавка. С такава умерена скорост, той може да усеща мириса на цветята, слуша музика и да оставя мисълта си да витае някъде другаде. Днес мислите му се отнесли към един въпрос. Защо толкова много ездачи се задълбават в безсмислените детайли около завиването?. Ал е чел за концепции, като забавен апекс, линия на завиване, отваряне на газта, но си смята, че това не е свързано с неговия стил на каране. Освен това, неговия огромен туристически мотор е пригоден за големите магистрали, където не се налага да се притеснява за остри завой.

   Време е за обедна почивка и Ал решава да слезе от магистралата на следващия изход. Трафика в дясното платно изведнъж се задръства и се налага по някакъв начин да премине през него за да стигне до изхода. Ал не обича да маневрира плътно до колите. Той вади късмет - пред един стар пикап се отваря достатъчно място. Той дава сигнал, отваря газта и се стрелва през отворилото се място в колоната, след това влиза в отбивката на магистралата, малко бързо, но контролира мотора, поне за завоя който вижда.
   Ал затваря газта докато се накланя в разклонението, но е изненадан когато вижда, че пътя не продължава с хубава плавна арка както е очаквал. По средата изведнъж започва да се стеснява. Ал е насочвал мотора към вътрешността на завоя, но изведнъж той се насочва към външната част. Той се опитва да завие, но не може да накара машината да завива толкова бързо колкото се налага и драскащите се в настилката степенки ограничават допълнително възможността му да се наклони. Докато машината дрифтира към външната част, неговия инстинкт за самосъхранение взема връх - той затваря газта и натиска спирачките с всичка сила.
   След секунда, задната гума приплъзва и мотора пада. Мотора се забива в бетонния разделител на платната, а Ал излита в близките храсти. За негово щастие се разминава само с леки охлузвания, но мотора му е разбит.
   Обмислете това: Ако Ал беше се доверил на гумите си и просто беше натиснал по-силно на ръкохватката за да наклони мотора, дали щеше да успее да завие без да загуби контрол? Ако Ал беше влязъл в завоя от външната част и беше насочил мотора по-добре, дали щеше да има по-голям шанс да завие по-остро когато пътя започне да се стеснява? Ако Ал не беше "скочил на спирачките" дали мотора щеше да продължи по кривата, без да приплъзне и да се разбие?
   Да се надяваме, че катастрофата му е помогнала да си отговори на въпроса. Сериозните мотоциклетисти "се задълбават ненужно много в безсмислените детайли на завиването", защото света е пълен с изненадващи завой, дори и на изходите от магистралите. Добрите навици на завиване са толкова важни за собственика на турист, колкото за ездачите със спортни мотори по тесните пътища с много завой.
   Да предположим, че контрола на газта е свързан със завиването. Обикновено гледаме на газта само като на средство за контрол на скоростта, но как и кога отваряме газта има голямо значение и за сцеплението, стабилността, клиъранса и окачването. Консервативните ездачи като Ал може да чувстват че техники като отварянето на газта в завой е нещо измислено само за пистата, но добрия контрол идва от контролирането на сцеплението, а запазването му е толкова важно на пистата колкото и на пътя.
Промяна на посоката
   Инерцията кара мотора да "иска" да се движи по права линия. За да го накараме да завие, трябва да накараме предната гума да промени посоката си, а това става като преодолеем центробежната сила, чрез сцеплението между настилката и гумата.
   Следователно сцеплението на предната гума се ползва и за да балансира машината и за да я кара да завие. Сцеплението на задната гума се съпротивлява на центробежната сила и освен това прехвърля тласъка на двигателя към пътя. И двете гуми могат да използват сцеплението за спиране, но нека опростим ситуацията, като ги игнорираме за момента.
Прехвърляне на тежестта.
   Помислете за това: Ускорението и намалянето на скоростта мести тежестта. Отварянето на газта мести тежестта към задната част. Ако отворите достатъчно газта можете да вдигнете предната гума във въздуха. Затварянето на газта мести тежестта на зад. И помнете, че тежестта върху гумата е фактор който определя сцеплението.
   Ако мотора не е натоварен в нормални условия тежестта се разпределя по равно между двете му гуми. И тъй като сцеплението е обвързано с тежестта върху гумата, може да изглежда, че преминаването през завой ще е идеално ако балансираме сцеплението между гумите. Обаче не е точно така. Първо, задната гума трябва да бута мотора по време на завоя и да превъзхожда центробежната сила, така че баланса на тежестта ще е около 40:60 в полза на задницата. Второ, ако просто затворим газта няма да се движим по инерция- компресията на двигателя добавя съпротивление на задната гума, което намалява сцеплението. Помнете че е почти невъзможно да скоростта на двигателя да се изравни с тази на мотора. Дори и да сте стигнали до даден момент с леко натиснат съединител, ще се наложи да отворите газта в даден момент, което ще доведе до поклащане и приплъзване когато сцеплението се прехвърля от предницата към задницата. За да се постигне добър завой, трябва да се поддържа отношението от 40:60 и да се запазва сцеплението. Техниката е да не се затваря газта когато мотора е наклонен.
Плавно използване на газта
   Идеалната техника е плавно да се отпуска газта докато мотора се наклони и след това плавно да се отваря малко повече през целия завой. Може би си мислите нещо такова - А ясно, ускоряваме докато не изхвърчим от пътя? Ами хайде да помислим по въпроса. Когато отваряме газта караме двигателя да ускори, но задължително ли е и мотора да ускори? Помните ли че контактния кръг на гумата се мести на страни от центъра по време на завой. Т.е. диаметъра му става по-малък. Това значи че ако не отворите малко газта когато мотоциклета е наклонен ще използвате компресията на двигателя като спирачка на задното колело, а това ще доведе до загуба на сцепление в задната гума.

И още малко газ

   Ако отворите малко повече газта докато мотора е наклонен ще откриете още полезни неща. Допълнителното ускорение, което както говорихме помага за поддържането на баланса на сцеплението между гумите, освен това държи предното окачване в горната част на хода му. Резултата от задържането на газта под наклон е "повдигането" на окачването на мотора, което води до по-голям клиаранс, а това води до по-тесни завой. Това умение е особено важно за преминаването през изненадващо стесняващи се завой, където е нужен максимално голям ъгъл на наклон.
   Тъй като теглото е фактор който определя сцеплението на гумата, когато тежестта се мести към предницата задницата губи сцепление. Когато имаме натоварен туристически мотор и пътник разполагаме с достатъчно тежест и сцепление при задната гума, но ако ездача е сам всяко преместване на тежестта в предницата може да създаде проблем в момент когато е нужно мотора да бъде "избутан" в завоя. Затова е важно да избягваме рязкото връщане на газта докато мотора е легнал или рязкото използване на задната спирачка. Ал вече е бил върнал газта, така че мотора му е имал намален клиаранс при наклон. Той не е осъзнал нуждата от използването на забавен апекс, така че е нямало как да се подготви за намалящия се радиус на завоя. А рязкото спиране е имало нужда от повече сцепление от наличното. Тази комбинация от лошо изградени навици определя съдбата му.
Проблеми с настилката (Бабуни и дупки)
Контролирането на газта оказва влияние върху окачването. Начина му на работа е нещо повече от прищявка целяща комфорт. То позволява на гумите да поддържат контакта си с настилката когато минавате през неравности. Ако окачването е в долната част на хода си то няма да може да поеме издутината на пътя и ще изстреля мотора нагоре. Например при рязко спиране предницата е под натиск и не може да се справи с неравностите по пътя. Издутината на пътя може да предизвика повдигането на цялата предница и пълната загуба на контакт на предната гума с настилката. Най-голямо сцепление и най-меко возене се постига с окачване, което е по средата на хода си.
   Какво общо има контролирането на газта с окачването? Представете си какво става с окачването когато използвате газта. Когато затворите газта и двата края на мотора потъват, като окачването отива в долната част на хода си. Когато отворите газта окачването отива в горната част на хода си или дори стига максималния си ход нагоре. По време на завой окачването е под натиск от гравитацията и центробежната сила. Разбирате ли вече? Плавното отваряне на газта докато мотора е под наклон помага за задържането на амортисьорите в средната им част, като по този начин те помагат на гумите да запазват сцепление дори и при преминаването през неравности. Затова най-добрата техника за преминаване през завой е плавното отваряне на газта.
Газ през завоя
   Когато наближавате завой трябва да намалите. Това естествено прехвърля тежестта към предницата и намалява клиаранса, но това не е проблем на права отсечка. Номера е да намалите на права отсечка до идеалната точка в която да почнете едновременно да накланяте мотора и да отворите газта в остатъка от завоя.
   Естествено има ситуации в които отварянето на газта няма да е умно решение. Едва ли бихте натиснали газта ако се спускате по път с голям наклон и в края на завоя има знак стоп. Въпреки това умението да минавате през завоя с отворена газ е един от ключовете към по-добрия контрол по време на завой. Това е най-добрата техника за запазването на сцеплението. Освен това е умение което може да се упражнява докато караме.
   Следващия път когато сте на любимия си мотор, упражнете това умение. Когато наближавате секцията в която сте решили да започнете да завивате, натиснете двете спирачки, след това ги пуснете, разгледайте завоя, отворете леко газта докато накланяте мотора. Ако се наложи да върнете газта преди да излезете от завоя, значи не сте намалили достатъчно в началото. Не забравяйте да влизате в завоите от външната страна.
   Колкото по-добре сте усвоили това умение толкова по-бързи ще сте. Развиването на добри навици е един от важните фактори, които могат да ви спасят в неочаквана ситуация. Можете да попитате Ал. Той вече се интересува доста повече от "безсмислените" детайли свързани със завиването. "
Активен
HondaPBR125
Nakamichi
ниво 5
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1166Ел. поща
« Отговор #14 -: юни 08, 2017, 14:42:36 »

ето го и Ал
https://www.youtube.com/watch?v=NMJQWuDIr1k
Активен
Страници: [1] 2 3 ... 9   Нагоре
Изпечатай
www.MotoForum.bgКонцентратЗа начинаещия МоТо-Форумист!Тема: Полезни статии и съвети

Отиди на:  

WebMoto.bg - борса за мотори, части, аксесоари, екипировка, гумиСтраницата е създадена за 1.494 секунди с 20 запитвания.