Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

www.MotoForum.bgКонцентратОбщи темиТема: НЕЩО ЗА МОТО КЛУБОВЕТЕ
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: НЕЩО ЗА МОТО КЛУБОВЕТЕ  (Прочетена 38304 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
HELL_RACER
ниво 1
*
Неактивен Неактивен

Мотор: XR650R SUPERMOTO
Публикации: 42« -: март 21, 2009, 14:40:41 »

Да започнем с това , че основните структури са две : МСС (МОТОР САЙКЪЛ КЛУБ) и МС (МОТОРСАЙКЪЛ КЛУБ).
Какви са основните разлики?
Във МС съществуват някой основни правила :
За създаването му е нужно членството на минимум 6 души , които да заемат задължителните 6 офицерски длъжности :
1. Президент
2. Вице-президент
3. Секретар
4. Касиер
5. Роуд-кептън
6. Сержант
Когато е БРАТСТВО (повечето големи МС са с пирамидална структура) , всички офицери и редови мембъри имат еднакви права.
Сержантът е единственият , който има право да издава заповеди , и то само такива , свързани със сигурността на клуба.
Основен принцип на братството е: Един човек = един глас , докато в клубовете с пирамидална структура има един върховен бос , а всички други са офицери стоящи под него.
Мембърите на МС трябва да притежават мотоциклети не по-малки от 750 кубика.
МС задължително трябва да притежава клубна къща , в която да има : спално помещение ; баня ; кухня ; място за партита ;
Приема на мембъри в МС протича по следния начин:
- Хънгараунт (минимум 3 месеца)
Няма отличителни знаци на гърба , а отпред - от ляво надпис "HUNGARAUND" ; от дясно името на града
- Проспект ( минимум 6 месеца)
Поставя на гърба си само долната дъга и надписа МС ,а отпред - от ляво надпис "PROSPEKT" ; от дясно името на града
- Мембър се приема само с пълно единодушие от всички ,вече съществ., мембъри .
Във МС задължително се провеждат събрания всяка седмица.

МСС е подобна структура , със същите отличителни знаци.
Приема в MCC обаче , е много по-либерален , а по-горе описаните (съвсем обобщено) правила не са задължителни.

Ако искате да си спестите бъдещи неприятности , особено в чужбина , добре е да знаете , че цветовете на двата наи-големи клуба в света са запазени. Това са : Комбинацията от бяло и червено (както и червено и бяло!) , и Комбинацията от жълто и червено (както и червено и жълто!) Отнася се за надписите в горната и долната дъга.

Ако някой има въпроси свързани с клубовете , с удоволствие ще му отговоря [email protected]
Активен
HELL_RACER
ниво 1
*
Неактивен Неактивен

Мотор: XR650R SUPERMOTO
Публикации: 42« Отговор #1 -: март 21, 2009, 14:44:22 »

Мото-клуб “MCC” – английско изобретение.
За това как живеят нашите колеги във Великобритания.
Човечеството има свойството да се обединява и организира. От панти века хората се обединяват в кланове, ордени, секти, партии и т.н. Обединяват се по родови, релегиозни, политически и социални белези. ХХ-ти век със своя неудържим технически прогрес създаде много чудеса, едно от тях е мотоциклета. А мотоциклета създаде нов социален статус – мотористите. Естествено и те започнаха да се обединяват. За стоте години изминали от създаването на мотоциклета формата на тези обединения се променяха и умножаваха. MC, MCC, RC, CMC, HDC, Owners Club, Brotherhood и прочее и прочее. Огромно количество!!! С цел да изясним нещата ми се иска да поговорим за най-разпространения в цял свят, неизвестно защо на практика непознат у нас тип мото клуб: ”MCC”
“MCC” съществуват практически в целия свят, но това си е английско изобретение. Както казват у нас, вие разбира се ще се смеете, но “MC” и “MCC” имат еднакво значение:”Motorcycles Club” и “Motor Cycles Club”. Наистина с това и приключва тяхната „еднаквост”. Съдейки по всичко, Британците са измислили този каламбур за да различават двата вида мото-общества.
Същността на ”MCC” е обединение на хора на принципа на дружбата и любовта към моторите, за събиране, общуване, пътешествия и тем подобни.
“MCC” е крайно демократична организация. Не съществува определено клише за всички ”MCC”, всеки клуб установява свои правила. В повечето случаи тези правила са по-малко от правилата за ползване на автоматична писалка или да го кажем на български – клуба се развива на самотек.
„Единствените правила са тези установени от клуба, от тях се ръководим и те регламентират нашето поведение, а също така управляват клуба. Периодически правилата се обновяват. Всички членове на клуба решават какво ще прави клуба и какви правила ще има.”(Gary – ”Ridgeway MCC”)

В болшинство от случаите член на “MCC” може да стане всеки, независимо от възраст, пол, социален статус. Много “MCC” имат в редиците си жени като равноправни членове (“MC” винаги са еднополови).
„Нашият клуб е отворен за всеки, който кара мотор. Това е нашият основен принцип”( Gary – “Ridgeway MCC”).

За разлика от “MC”, които имат стриктни типови закони (подобно Hells Angels MC, Outlaws MC, Pagans MC и др.), ”MCC”-клубовете притежават широк спектър от правила относно членството и поведението вътре в клуба. Обикновенно те нямат степенни длъжности от типа ”Supporter”, “Hang around”, “Prospect” и тем подобни. Човек става кандидат и след определеното от правилата на клуба време (при различните клубове от 3 месеца до 2 години) става пълноправен член. Случва се някой да стане член на няколко ”MCC” едновременно, но това вече зависи от самите клубове. Марката и типа на мотора обикновенно не се взима под внимание, с изключение на случаите когато клуба е основан на принципа ”Owners Club” (клуб на собствениците на дадена марка мотор). Някои “MCC” са създадени на професионален принцип , като например “Orgi MCC” (англо-германски клуб, съставен от военнослужещи и ветерани), или “Quick Quacks MCC” (клуб обединяващ доктори и медицински работници).
Повечето “MCC”-клубове са малобройни (10-30 члена) и малко от тях имат филиали в други области и страни.

По правило ”MCC” нямат своя “Club-House” (щаб квартира). Мястото на срещите – хотел/мотел или кръчма някъде в покрайнините на града, където всяка седмица по определено време се провеждат събранията. Това са открити срещи и присъствието не е задължително. Те се провеждат да се видят и общуват членовете на клуба и техните приятели. Но един път годишно се провежда задължително събрание само за членове на клуба, на което се решават вътрешни проблеми на самия клуб.

“MCC” имат три или повече изборни длъжности. На първо място това е Chairman (Претседател), Treasurer (ковчежник/касиер) и Secretary (Секретар). По правило Chairman има по-малко власт от President на “MC”-клуб.

По данни на ”BMF” (British Motorcycklists Federation) към днешна дата във Великобритания има 340 мото-клуба (около 140 000 членове). Повечето от тях – ”MCC”. “MCC-клубовете превъзхождат по численост MC в пъти!” - Mole - ”Barrel Bikers MCC”
На първо място членовете на ”MCC” пътешестват и си „джиткат”. Това е същността на MCC. Всеки клуб смята за свой дълг поне веднъж годишно да организира Rally, Bike week, или друго подобно събитие. А също така да посети мероприятеията на другите клубове. Много от тях се занимават с благотворителност, това се смята за нещо в рамките на добрия тон.

„Искаш да организираш клуб? Отбий се в доминиращия “MC”, докато “MC” не са те посетили!” – тази формула не важи за “MCC”-клубовете. Искаш да си сериозен и “жесток”? Постарай се!. Искаш да си почиваш и да си „джиткаш”? Открий “MCC”!

За да организираш “MCC” в Британия са необходими само две неща: желание и желаещи. Съществува само едно правило – да не копираш името и Patch (лого) на друг клуб. За разлика от целия свят Англия има своя специфика: само “MC” и “Brotherhood” могат да слагат “цветове” на гърбовете (Back patches). ”MCC” слагат логото на клуба на предната част на коженото яке/елека или на ръкав. Също така на потници, фланелки, шапки и прочее.
„Ако ”MCC” иска да стане “MC”, те трябва да попитат местния клон на “Hells angels MC” или друг ”MC”, който се явява стопанин на дадената област. Иначе може да има неприятности” – Ace “Petrolheads MCC”.

“MCC” са аполитични и неутрални. Те не участват в конфликтите между “MC”-клубовете, нямат териториални претенции и амбиции за доминиране, в следствие на което нямат търкания с “MC”.
“Във Великобритания ние имаме разумни отношения с “MC”-клубовете. Нерядко членове на “MC” присъстват на наши срещи и някои от нас посещават техни мероприятия. Случаите на недоразумения са редки и се случват заради дреболии: някой настъпил по крака някого.”- Gary „Ridgeway MCC”.

"Някои “MCC” са привърженици на “Hells Angels MC”, “Outlaws MC” или някой друг “MC” в зависимост от областта. Други остават абсолютно неутрални. Но никой не взима участие в “MC”-войните” - Dof - “Ribcrackers MCC”.

Направлението “MCC” е широко разпространето по целия свят, във всяка страна има своите особености и нюанси. Но главните принципи си остават същите: каране, „джиткане” и получаване на удоволствие от това.

„Вие просто си гледате работата, когато искате организирате “Rally”, “Rocknight”, или каквото и да е друго шоу. Веселите се и се напивате със своите другари, хубаво прекарвайки времето си.” – Stuart “Reckless Few MCC”.

„Заради своя характер “MCC” е много по-достъпен за индивидуалности, отколкото “MC”. Няма тежки правила, които си длъжен да спазваш.


http://rebels.dir.bg/_wm/library/item.php?did=320525&df=326967&dflid=3
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
www.MotoForum.bgКонцентратОбщи темиТема: НЕЩО ЗА МОТО КЛУБОВЕТЕ

Отиди на:  

WebMoto.bg - борса за мотори, части, аксесоари, екипировка, гумиСтраницата е създадена за 0.179 секунди с 21 запитвания.