www.MotoForum.bg

Концентрат => Мото енциклопедия => Темата е започната от: go6o в февруари 02, 2005, 13:06:23Титла: Бензин
Публикувано от: go6o в февруари 02, 2005, 13:06:23
Автомобилните бензини са леки нефтени горива, предназначени за изгаряне в автомобилни двигатели с принудително запалване (със свещ). Всички произвеждани, продавани и употребявани бензини в България трябва да отговарят на изискванията на европейската норма за качество на горивото EN 228. Важно е да се знае, че всички, продавани от "Петрол" АД, бензини са без съдържание на олово.

Буквата "А" в наименованието на бензина означава "автомобилен", числото след тази буква показва октановото число на бензина, а буквата "Н" означава "неетилиран" (безоловен). Всяка марка бензин е оцветена по различен начин, за да може да бъде различавана от другите. А-92 Н е син, А-95 Н е неоцветен (бледо жълт), А-98 Н е червен. В зависимост от сезона, в който се използва горивото са определени летен и зимен клас бензини (дадени в таблицата).

Показателите характеризиращи качеството на горивото са дадени в таблица, но два от тях са основни:

Октаново число (RON) – това е склонността на бензина към детонационно горене. Известно при повечето шофьори като "чукане на аванса". Колкото по-високо е октановото число, толкова по-устойчив е бензинът на детонация, т.е. по-високи степени на компресия може да понесе и не се самозапалва при високите температури и налягане в цилиндъра. Високооктановите бензини са по-висококачествени. Те се използват в модерни автомобили с висока степен на компресия. Има два метода за определяне на октановото число, изследователски (RON) и моторен (MON). В България е приет RON, това е и означението в марката на бензините.
Дестилационни характеристики – според изискванията на стандарта те са в определени граници. Така се гарантира безпроблемната работа на двигателя, лесното му пускане при ниски температури, мощността на двигателя. От дестилационните характеристики зависи и разхода на гориво.
Редица други показатели се нормират и контролират от гледна точка на екологията, чистотата на горивните системи и енергийния капацитет на бензините.
----------------------------------
Petrol.bg