www.MotoForum.bg

Концентрат => Мото енциклопедия => Темата е започната от: Red Raven в февруари 15, 2007, 18:16:03Титла: Memento mori...
Публикувано от: Red Raven в февруари 15, 2007, 18:16:03
Работех по мотора си снощи. Сменях си веригата и спирачните апарати. Подготвях го за новият сезон, които за някои от нас започва след по-малко от месец. Един нов сезон изпълнен нови преживявания, нови предизвикателства, запознанства…с усмивки и със сълзи…с живот и колкото и да не ми се иска…със смърт. Мотосезоните, както и човешкият живот следват един неизбежен и брутален принцип – едни умират, други се раждат. Не…това не е черногледство, нито злокобно предрекание. Колкото и да е жалко, това е съвсем реален факт, които повечето мотоциклетисти предпочитат да посрещнат по метода на щрауса – с глава заровена в земята. Игнорирането на един проблем не го решава, нито го поставя в стасис. И свидетелство за това са избухващите в началото на всеки сезон ежедневни теми в “Черна хроника”.

“Е да, ама случва се! Е да, ама защо така говориш? Е да, ама аз карам от седемгодишен и знам какво правя! Е да, ама аз съм състезател! Мен пък Бог ме пази! Не ми ги говори на мене тя, а на олигофрените с БМВ-тата, които се изживяват като състезатели и си избиват комплексите!”...Звучи ли познато?

Ако някои от горните отговори звучи поне малко логично, тогава стани, хвани се за ухото и се заведи пред мотора си. Ако правиш физиономии, превърташ очи и мърмориш в процеса на това, си плесни един здрав шамар за да се събудиш и отрезвиш. Погледни мотора, после се погледни в огледалото и запомни фразата “Мементо мори!”. Помни, че си смъртен… Никога не забравяй, че си смъртен… Не си безгрешен, независимо от опита си…независимо от знанията си…независимо от физическата, теоретичната или техническата ти подготовка. Мементо мори! Сега е момента да мислиш и да осъзнаеш това, защото сега е сега, а после-то може да го няма. Сега е момента да помислиш и да решиш дали ще караш мотор този сезон. Сигурен ли си в себе си и това което можеш, така че да не си заплаха първо за тези около теб и после за самият себе си? Не бъркай самоувереността с трезвата решителност, защото първото причинява нещастие, докато второто спасява живот. Готов ли си да караш според собствените си възможности, а не според “ауспусите” на другите? Готов ли си да компенсираш за грешките на другите, защото за мотоциклетиста дори и чуждите грешки лесно се превръщат в лични? Мотора ти готов ли е за новия сезон? Измиването му и смяната на масло не са достатъчни…Провери ли спирачките? Спирачната течност? Съединителят? Смазал ли си жилата? Изчисти ли веригата? Смазал ли си я? Какво е състоянието на зъбчатките? На окачването?

“Е да, ама остави ме намира! Мотора е нов! Е кво да ги гледам, нали зел сезон изкарах с тях без проблеми! За какво ми е динамометричен ключ? Стегаш до дупка и връщаш половин оборот! Съединяваш веригата с чука и не ти требват специални инструменти! Ние едно време колко сме карали така, никога не е имало проблеми!”… Звучи ли убедително?

Мементо мори! Помни, че си смъртен! Би ли доверил живота си на случайният чужд съвет, или би предпочел да намериш сам отговора на въпросите си? Информацията за мотоциклетната поддръжка в днешни дни е достъпна за всеки човек, който има желанието и целенасочеността да търси. Търси, обогатявай се постоянно и шансът ти да оцелееш, както в началото на сезона, така и по принцип, прогресивно ще се повишава. Разбира се, това е избор. Отдай се на мързела и самовнушението, че знаеш достатъчно, забрави “Мементо мори” и това пред което си предпочел да си заровиш главата в земята, ще те ритне отзад…без да прави сметка дали се намираш на поляната, на улицата или пред прясно изкопаната яма с каменния кръст...

Мементо мори е трезвата мисъл взела връх над примитивното. Мементо мори…ще се погрижа за мотора си сега, за да се грижи той за мен в новия сезон. Мементо мори…аз помня загиналите... С Мементо мори, аз избирам живота пред смъртта.

Corvus Rutilus egressus…


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: Vsemogushtia в февруари 15, 2007, 18:52:50
Господ пази само лудите, та така че си карай по-спокойно докато станеш от тях


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: Dimiter в февруари 15, 2007, 19:39:34
Една стойностна тема(дай Боже повече такива),която с удоволствие прочетох :x ,и надявам се ще извлека поука.


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: Andy в февруари 15, 2007, 19:59:41
А ако не сте съгласни с горенаписаното или искате да проверите дали мотоциклетът ви може да вдигне 300 на главната улица, или преди поредният суперстънт, можете да се обърнете към нас, останалите и силно да извикате: Ave, moriturus te salutat! Тези, които ще умрат, те поздравяват!


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: scarflex в февруари 15, 2007, 21:40:13
Мементо мори(това си го мисля от няколко дена).Това ми става кредото докато карам.


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: lolo2024 в февруари 15, 2007, 21:44:47
Бахтало василий..........


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: vgandev в февруари 16, 2007, 00:44:11
Евала,Red Raven! :b1d: :b1d: :b1d:
Винаги има нужда от една такава тема за отрезвяване от замъглението!
 :b1d: :b1d:


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: LoadingMaster в февруари 16, 2007, 08:38:18
Добре е човек от време на време да слезе на земята.Добре е когато това става с прочитането на една тема,а не при срещата с асфалта.


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: greu eagle в февруари 16, 2007, 09:21:23
 :x :oops: :x Red Raven :b1d: :b1d: :b1d:
Само си мисля за сезона - що чак след месец, бе?!


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: ivan_honda в февруари 16, 2007, 10:43:25
Хубава тема, с наближаването на сезона и аз започнах да си припомням случки от предишния и да ме треска лееееко шубе. Страх във здравословни дози, един вид.

Мотора съм го оставил в ръцете на професионалистите, каквото преценят - да правят и да сменят. Аз от ремонти не разбирам.

Ред Рейвън - респект, този път макар и елитарен както винаги, постът ти е и разбираем.


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: Neuromancer в февруари 16, 2007, 14:59:46
memento vivere


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: Andji в февруари 16, 2007, 15:13:09
Дааам....Постовете на Red Raven винаги са ме карали дълбоко да се замисля за това колко е малка границата между живота и смъртта и особено при нас мотористите....
Като се върна назад във врето и се сетя за това колко много хора си отидоха завинаги от този свят и настръхвам, но......когато се кача на мотора гледам да не мисля за такива неща, а да се наслаждавам на усещането от карането.....
Хубаво е това, което си написал Red Raven и наистина ме накара да се замисля за някои неща, но след няколко дена, когато темата вече не е сред 10-те най-актуални и особено, когато започне новия сезон, който всеки чака с такова нетърпение....Едва ли някой ще се сети, че някога е имало написано нещо толкова поучително........
Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: Stuman в февруари 16, 2007, 19:07:53
Доста ме накара де се замисля  :?-?:...много хубава тема!  :oops:

:b1d: Red Raben  :b1d:
Някои хорица обаче имаме проблемки със паричките...

Пич...кой ги няма тук в Булгаристан?  :-o ...но това е друга тема...


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: julian в февруари 16, 2007, 22:32:07
Евала, пич, отдава ти се писането. Дано повече хора прочетат поста ти.......


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: nicki motor в февруари 17, 2007, 15:47:07
Red Raven!Дано,някой ден да мога да стистна ръката ти!!!!! Искенно се надявам това тук да го видят много момчета и момичета с мАтори!                                 Поздрави!


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: Mitaka80 в април 29, 2007, 21:45:04
Добре е човек от време на време да слезе на земята,и це надявам това да става преди да се срещне с асфалта. :DМного добре казано. :x :-X Дано всеки прочете това и да да се замисли.Има голяма нужда от такива отрезвителни слова.Особенно след като всеки ден дават по телевизията размазани колеги независимо по тяхна или не вина. :-( :?-?:


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: dosadnicata_bg1 в април 29, 2007, 22:11:08
Браво за чудесната тема - нека никой от нас не забравя че е смъртен . Без аварийни километри на всички :D


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: Kaloian5785 в февруари 01, 2008, 09:09:54
Темата е много хубава... :D
А мисля че става вече актуална за предстоящея сезон...
Аз лично от десетина дни се занимавам с мотора си...
Дано повечко хора  прочетат темата и й обърнат внимание.


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: trueplayer в февруари 01, 2008, 09:28:15
Red Raben - евала!!!  :b1d: :b1d: :b1d: :b1d:

добре казано, но... Както всеки каращ мотор знае, щом се качиш, особено ако е от по мощните и нещо в теб някак изключва и неусетно завърташ газта...

Подръжката е супер важна, наистина опира и до възможности, но нищо не пречи през зимния период да се отделят някакви средства за да може като доиде сезона да е технически изправен. Аз лично изповядвам следната философия - може да ходя без един лев, но колата/мотора ще бъде в изрядно състояние отвсякъде, без компромиси...
Защо, защо, защо... защо ли... защото всеки ден си поверяваш живота на МПС-то в този толкова опасен живот на пътя...

Пиис


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: pawko в февруари 01, 2008, 09:43:36
Браво на ''Червения гарван''.Наистина поучителна и пусната на точното време ,и точното място тема.Предполагам ,че повечето колеги чакащи с нетърпение откриването на новия сезон ,ежедневно влизат във форумите,и прочитайки това ,надявам се няма да се откажат,но ще карат малко по предпазливо поне в началото.Аз лично смятам така да е цял сезон.Безаварийно на всички!!!


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: Mandos в март 27, 2008, 01:36:31
Този "Червен Гарван" е много странен човек.Даже не съм сигурен дали е човек.Някой познава ли го лично? Винаги чета с интерес какво е написал.Има много интересен поглед на нещата.И винаги има нещо малко тъжно в темите му, но винаги много реално.

П.П. И какво всъщност е: Corvus Rutilus egressus… ?


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: Mean в март 27, 2008, 09:19:29
Червеният Гарван рулз :)
а Corvus Rutilus egressus означава Червеният Гарван замина/почина/напусна
egressus има много значения и не знам кое точно е имал предвид Red Raven-a.


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: Mandos в март 28, 2008, 06:45:21
Е сега Red Raven дух ли е  :( знаех си че има нещо гнило...


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: тотомора в март 28, 2008, 12:30:50
всичко написано е вярно и точно на време ,преди активния сезон , дано повече колеги прочетат темата и се замислят , Бог ,да пази всички колеги на две колела , да се пазиме и  ние сами ........ безаварйно каране на всички ...


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: elfish в август 30, 2009, 16:24:52
Една стойностна тема(дай Боже повече такива),която с удоволствие прочетох :x ,и надявам се ще извлека поука.

+1  :grin:


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: drfrancky в август 30, 2009, 16:27:31
+1  :grin:

+1

п.п.
евала, че изкопа тази тема , от кога я търсех да сложа едно "+1" в нея !


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: trueplayer в август 30, 2009, 17:04:06
+1
Дано се оправи.
Добре сте си изкарали.


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: ivan_honda в август 30, 2009, 17:05:47
Плюс Минус.

Бях намерил една тема от 1987 година, на Правец 16 писана, ама нещо ми изчезна.

Инфо?


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: trueplayer в август 30, 2009, 17:16:39
тази която търсиш е писана на правец 8ц...
+1 за инфото


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: dakata46 в февруари 03, 2010, 12:21:11
!Да съживиме една смислена тема 
Работех по мотора си снощи. Сменях си веригата и спирачните апарати. Подготвях го за новият сезон, които за някои от нас започва след по-малко от месец. Един нов сезон изпълнен нови преживявания, нови предизвикателства, запознанства…с усмивки и със сълзи…с живот и колкото и да не ми се иска…със смърт. Мотосезоните, както и човешкият живот следват един неизбежен и брутален принцип – едни умират, други се раждат. Не…това не е черногледство, нито злокобно предрекание. Колкото и да е жалко, това е съвсем реален факт, които повечето мотоциклетисти предпочитат да посрещнат по метода на щрауса – с глава заровена в земята. Игнорирането на един проблем не го решава, нито го поставя в стасис. И свидетелство за това са избухващите в началото на всеки сезон ежедневни теми в “Черна хроника”.

“Е да, ама случва се! Е да, ама защо така говориш? Е да, ама аз карам от седемгодишен и знам какво правя! Е да, ама аз съм състезател! Мен пък Бог ме пази! Не ми ги говори на мене тя, а на олигофрените с БМВ-тата, които се изживяват като състезатели и си избиват комплексите!”...Звучи ли познато?

Ако някои от горните отговори звучи поне малко логично, тогава стани, хвани се за ухото и се заведи пред мотора си. Ако правиш физиономии, превърташ очи и мърмориш в процеса на това, си плесни един здрав шамар за да се събудиш и отрезвиш. Погледни мотора, после се погледни в огледалото и запомни фразата “Мементо мори!”. Помни, че си смъртен… Никога не забравяй, че си смъртен… Не си безгрешен, независимо от опита си…независимо от знанията си…независимо от физическата, теоретичната или техническата ти подготовка. Мементо мори! Сега е момента да мислиш и да осъзнаеш това, защото сега е сега, а после-то може да го няма. Сега е момента да помислиш и да решиш дали ще караш мотор този сезон. Сигурен ли си в себе си и това което можеш, така че да не си заплаха първо за тези около теб и после за самият себе си? Не бъркай самоувереността с трезвата решителност, защото първото причинява нещастие, докато второто спасява живот. Готов ли си да караш според собствените си възможности, а не според “ауспусите” на другите? Готов ли си да компенсираш за грешките на другите, защото за мотоциклетиста дори и чуждите грешки лесно се превръщат в лични? Мотора ти готов ли е за новия сезон? Измиването му и смяната на масло не са достатъчни…Провери ли спирачките? Спирачната течност? Съединителят? Смазал ли си жилата? Изчисти ли веригата? Смазал ли си я? Какво е състоянието на зъбчатките? На окачването?

“Е да, ама остави ме намира! Мотора е нов! Е кво да ги гледам, нали зел сезон изкарах с тях без проблеми! За какво ми е динамометричен ключ? Стегаш до дупка и връщаш половин оборот! Съединяваш веригата с чука и не ти требват специални инструменти! Ние едно време колко сме карали така, никога не е имало проблеми!”… Звучи ли убедително?

Мементо мори! Помни, че си смъртен! Би ли доверил живота си на случайният чужд съвет, или би предпочел да намериш сам отговора на въпросите си? Информацията за мотоциклетната поддръжка в днешни дни е достъпна за всеки човек, който има желанието и целенасочеността да търси. Търси, обогатявай се постоянно и шансът ти да оцелееш, както в началото на сезона, така и по принцип, прогресивно ще се повишава. Разбира се, това е избор. Отдай се на мързела и самовнушението, че знаеш достатъчно, забрави “Мементо мори” и това пред което си предпочел да си заровиш главата в земята, ще те ритне отзад…без да прави сметка дали се намираш на поляната, на улицата или пред прясно изкопаната яма с каменния кръст...

Мементо мори е трезвата мисъл взела връх над примитивното. Мементо мори…ще се погрижа за мотора си сега, за да се грижи той за мен в новия сезон. Мементо мори…аз помня загиналите... С Мементо мори, аз избирам живота пред смъртта.

Corvus Rutilus egressus…


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: ippmpawo в февруари 03, 2010, 18:47:57
Радвам се,че има желание за възраждане на темата.В сравнително дългата си практика като лекар съм срещал многообразен мотоциклетен травматизъм.Обсъждал съм случаи и с други лекари,които са мотористи/Жалко,че повечето избягаха в чужбина/и изкристализира мнението че причините обикновенно са неправилна преценка ,било  то на ситуация на пътя,собсвени умения и възможности или техническо състояние на машината.За мен фрази от типа "Отивах само до центъра затова бях с джапанки,къси панталони и нямах каска" или "Какво като ограничението е 50км/ч,те ще ми кажат с колко да карам" са белег на невежество във всички аспекти.
Memento mori... много пъти съм гледал смъртта в очите,професията ми е таква.Дано за в бъдеще и все по-рядко , това зависи от всички нас!


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: KiRoFF в април 03, 2012, 13:16:48
Случайно попаднах на темата и искам да направя един ЪП, нека всеки прочете думите на рейвъна .. и надявам се се вслуша поне малко в тях ...!


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: madbatt в април 03, 2012, 13:50:14
Къде изчезна тоя човек?


Титла: Re: Memento mori...
Публикувано от: Jovannotti в април 03, 2012, 17:34:09
Невероятно звучи, но човек или нещо е написал нещо много истинско, вярно и може би с насоката към всички ни като хора...
Някъде бях попадал на информация за Red raven- а, че живее през океана, но не мога да кажа дали е така със сигурност.
По принцип няма значение къде е човека, факт е че всичките му теми,постове и коментари са много съдържателни и стойностни, по скоро са като послания насочени с голям заряд...

И аз бих искал да стисна ръката на човека, който ни споделя всичко това, но много по силно е да вникваме в смисъла на думите му и наистина да ги възприемаме като голяма истина.

Още един път - силни думи, предизвикващи отрезвяване и анализ...

С голямо уважение и пожелания за успех и късмет.

JK